null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Open Venster

‘De armen, de zuinigen en de eigenaars van zonnepanelen zijn de grootste slachtoffers van het capaciteitstarief’

Lezersbrief

In juli wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Voortaan worden de netkosten op je elektriciteitsfactuur niet meer berekend op je jaarverbruik, maar voor 80 procent op de piekbelasting die je elke maand gedurende 15 minuten van het net gevraagd hebt.

Praktisch betekent dat dat je nog zo zuinig mag zijn, maar als je op een bepaald moment de wasmachine, de droogkast en het strijkijzer tegelijk gebruikt gedurende 15 minuten, je voor de rest van de maand geboekt staat als grootverbruiker en er ook zult voor betalen. Dat kan nog aangedikt worden als op dat moment de koelkast, de diepvriezer of een elektrische boiler aanslaat. Thermostaten trekken zich immers niets aan van capaciteitstarieven.

Waarom die aanpassing? De netbeheerders beginnen stilaan de gevolgen te voelen van onze inspanningen om energievriendelijker te leven. Ledlampen, zuiniger toestellen, betere isolatie en vooral zonnepanelen hebben er immers voor gezorgd dat de afgelopen jaren het residentiële gebruik met 30 procent is gedaald, en die trend zet zich door. Daar verandert de opkomst van de elektrische auto en de warmtepomp de volgende jaren weinig aan.

Dat betekent dat de inkomsten van de netbeheerders onder druk komen te staan, en om die op peil te houden moesten de netkosten losgekoppeld worden van het verbruik. De toverformule om dat mogelijk te maken was snel gevonden en kreeg de naam ‘capaciteitstarief’.

Door daaraan voor iedereen een minimumtarief gebaseerd op een piekvermogen van 2,5 kW te koppelen, dat bovendien per maand wordt toegekend, is men zeker van vaste en blijvende inkomsten, zelfs al heeft elke woning in Vlaanderen zonnepanelen op het dak. Vermoedelijke kostprijs: minstens 125 euro per jaar.

Bovendien weet men goed dat niemand de discipline en de tijd heeft de ongeveer 3.000 perioden van 15 minuten die een maand telt, zijn verbruik te controleren en te sturen. De grootste slachtoffers zullen de armen, de zuinigen en de eigenaars van zonnepanelen zijn. De armen en de zuinigen zullen voortaan forfaitair betalen voor het bezit van een elektriciteitsmeter. De eigenaars van zonnepanelen zien na het afschaffen van de terugdraaiende teller een nieuwe aanslag op het rendement van hun duurbetaalde installatie.

Door meer vaste vergoedingen in de factuur te smokkelen ondermijnt men ook de motivatie om minder te verbruiken. Ik ben benieuwd wie de volgende zal zijn die het dalende verbruik met lede ogen aanziet.

Luc Michiels, Erembodegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234