null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘De barema’s van een ambtenaar liggen tot 20 procent lager dan in de privésector’

Lezersbrief

Ik wil een laatste keer reageren op de brief van Fred Luyten in Humo 4261.Elk twee keer aan het woord lijkt mij fair. Zijn buren waren dus inderdaad topambtenaren, zoals ik suggereerde. Een gezamenlijk pensioen van 6.000 euro bewijst dat.

Ik heb inderdaad goed gezorgd voor de spoormensen, maar de pensioenwetgeving bij de NMBS bestond al jaren vóór ik me aansloot bij de vakbond in 1992, en zelfs al voor ik in 1971 in dienst ging bij de NMBS. Dat was dus niet mijn verdienste, maar die van mijn voorgangers.

De graad waarin ik gepensioneerd ben had ik via drie bevorderingsexamens al bereikt, vóór ik voor de vakbond ging werken. En tot slot: ambtenarenpensioenen zijn wel uitgesteld loon. De beginbarema’s liggen 10 à 20 procent lager dan in de privésector. De briefschrijver zegt zelf dat zijn grootvader en vader hogere ambtenaren waren. Ik leid daar uit af dat hij niet vertrouwd is met het modale ambtenarenloon.

Hogere ambtenaren maken slechts een paar procent uit van het tewerkgestelde personeel en worden inderdaad goed bezoldigd. Maar daar gaat het mij niet om. Mij gaat het om Jan Modaal, de gewone werknemer in mensentaal. Na 28 dienstjaren hebben zij via tweejaarlijkse opslagen pas een loonbarema vergelijkbaar met de privélonen voor gelijke verantwoordelijkheden.

Jos Digneffe, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234