Kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in Mariakerke Beeld BELGA
Kinderdagverblijf 't Sloeberhuisje in MariakerkeBeeld BELGA

Open Venster

‘De bewijzen voor de problemen in crèche 't Sloeberhuisje wáren er, mevrouw Verhegge. De nachtmerrie had voorkomen kunnen worden’

Lezersbrief

Enkele jaren geleden ging het in een duidingsprogramma op tv over kinderopvang. Mensen kwamen aan het woord die kinderen opvingen alsof het de hunne waren, met veel liefde en affectie. Maar ze verloren hun vergunning omdat hun ramen niet aan de vereisten voldeden en de kosten om ze te vervangen te hoog waren.

’t Sloeberhuisje verloor zijn vergunning níét, ondanks tientallen klachten over over verwaarlozing, ondervoeding en mishandeling. De nodige instanties waren op de hoogte van de problemen bij de crèche in Mariakerke, maar grepen niet in. Mijn moederhart bloed, nu dat een zes maanden oud meisje het leven heeft gekost. Dat drama had voorkomen kunnen worden.

In ‘De zevende dag’ vertelde Katrien Verhegge, topvrouw van het agentschap Opgroeien, waaronder Kind en Gezin valt, gisteren: ‘We hebben alles gedaan wat we juridisch konden. In delicate zaken is het vaak woord tegen woord, en komen er betwistingen.’ Maar de bewijzen wáren er, in de verslagen van de Zorginspectie. ‘Ik werd misselijk toen ik die verslagen las,’ zegt een moeder wier kind naar ’t Sloeberhuisje ging.

Ik citeer Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn: ‘In de sectoren zorg en gezondheid kunnen er geen initiatieven zijn die het níét goed voorhebben met de mensen voor wie zorg gedragen wordt.’ Loze woorden, na wat er nu gebeurd is.

Natuurlijk zijn er tekorten in het aanbod, maar die zijn gecreëerd door goede kleine crèches te sluiten omdat hun infrastructuur niet helemaal aan de voorschriften voldeden.

Meneer Beke en mevrouw Verhegge, doe hier alstublieft iets aan om nieuwe nachtmerries te voorkomen.

Hilde Vandenbusschen, Beveren-Waas

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234