null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Venster

‘De boer wilde niets horen over vergif, en zei dat ik hem wilde ruïneren’

Lezersbrief

Ik las met veel interesse de lezersbrief van Tim V. over de boeren en hun vergif. Ik woon tussen de boeren in de Westhoek. Ik heb thuis een prachtig stukje natuur en groen. Maar dat prachtige stukje natuur, een ecologische tuin, paalt links en rechts aan landbouwvelden. Ook ik zie geregeld hoe de boeren er vergif sproeien. Ik heb dikwijls gedacht dat ik ooit nog kanker van zou krijgen, en dat heb ik twee jaar geleden ook gekregen.

Sedertdien ben ik nog veel meer beducht voor hun vergif: ik sluit meteen deuren en ramen en roep mijn honden binnen. Als ik een dag later in mijn tuin wandel, zie ik dat het gras en het onkruid aan één kant is doodgegaan.

Ik heb de verantwoordelijke boer daarover aangesproken, maar hij stak zijn middelvinger op en reed weg. Ik heb hem ook gebeld, maar kreeg geen antwoord. Ik mailde de wijkagent en die heeft het Agentschap Natuur en Bos ingeschakeld. Een medewerker van het agentschap is komen kijken en zei dat dat echt niet kon. De boer kreeg een ernstige waarschuwing en zal bij een volgende overtreding een zware boete moeten betalen.

Natuur en Bos krijgt meer en meer meldingen van zulke delicten. Burgers, wandelaars en fietsers worden mondiger en zijn meer begaan met hun gezondheid. Gelukkig maar.

De boer kwam enkele dagen later weer naar zijn veld, en ik heb opnieuw geprobeerd het gesprek aan te gaan, maar hij wilde niets horen over vergif en gezondheid. Hij spuwde al zijn frustratie uit en zei dat ik hem wilde ruïneren.

Ik ben niet voor de partij van minister Zuhal Demir, maar het moet gezegd: ik denk dat ze goeie bedoelingen heeft en werkt aan een betere milieupolitiek. De struisvogelpolitiek van de voorbije decennia heeft al veel slachtoffers gemaakt. Het is nog niet te laat om de koers te wijzigen. Het vertrouwen tussen de burger en de politiek kan er alleen maar door versterkt worden.

Anne Pouillie, Watou.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234