Beeld Facebook

Open Venster

‘De bus van mijn dochter zit overvol en vaak dragen de passagiers geen mondmasker’

Sinds de start van het nieuwe schooljaar neemt mijn dochter elke dag een bus van De Lijn om zich naar school te begeven. Haar traject is van een deelgemeente van Gent (Baarle-Drongen) tot het centrum van Gent. Ze is er echter zeer ongerust over dat de bus overvol zit, medereizigers de afstand niet kunnen bewaren en vaak het mondmasker niet dragen. De regels om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn nochtans goed aangegeven op de bussen, maar er wordt helemaal geen controle op uitgevoerd. 

We hebben al over alternatieven nagedacht. Haar elke dag met de auto brengen, daar zijn we geen voorstander van wegens te belastend voor het milieu. Zelf ga ik met de fiets naar het werk. Het hele traject met de fiets is voor haar iets te ver. Voorlopig is de enige mogelijke oplossing dat ze het tweede deel van haar traject (het is met een overstap) zal doen met een fiets die we aan het station Gent Sint-Pieters zullen stationeren. Toch blijft haar vrees groot dat ze het virus zou kunnen krijgen en doorgeven aan zwakkere mensen. Of zelf ziek worden en tijdelijk haar schooltijd moet onderbreken. Ze heeft er nochtans lang naar uitgekeken om vol enthousiasme weer van start te kunnen gaan. 

Het zou daarom zeer welkom zijn dat De Lijn extra bussen zou inzetten op drukke momenten. Ik hoor in het nieuws van hun woordvoerder dat ze daar geen personeel en bussen voor hebben. Ik las ook in de krant dat private busmaatschappijen wel interesse tonen om meer bussen in te zetten. Ik zou er bij ministervan Mobiliteit Lydia Peeters dan ook graag op aandringen om onze openbare vervoersmaatschappij van de nodige extra financiële middelen te voorzien om dit probleem te kunnen aanpakken. 

Het zal ons als maatschappij nu even een smak geld kosten. Maar op termijn zal het ons waarschijnlijk een hoop kosten besparen als we kunnen voorkomen dat we een nog grotere uitbraak dan de vorige kunnen vermijden. De sociale impact zal minder zwaar zijn om dragen en de economie zal er minder onder lijden als we kunnen vermijden dat er zo weinig mogelijk mensen ziek worden en bedrijven zouden moeten sluiten of handelszaken failliet gaan. 

Patrik Berx, Drongen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234