Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en CD&V-voorzitter Joachim Coens. Beeld Belga/Photo News
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld Belga/Photo News

Open Venster

‘De centrumpartijen laten de agenda over aan de nationalisten’

We hebben recent de publicatie van twee verschillende kiespeilingen kunnen lezen. Uit beide peilingen blijkt dat het nationalisme in de lift zit en de centrumpartijen niet goed scoren, hoewel volgens die peilingen de Vlaming vooral centrumgezind is en graag een meer federaal gerichte beleidsvoering zou zien in de toekomst. Naar mijn mening zijn er een aantal redenen, waar experten nauwelijks aandacht voor hebben, waarom de centrumpartijen niet goed scoren. Experten analyseren veelal vanuit hun academische achtergrond en veel minder met kennis van wat er onder de bevolking leeft.

1. De centrumpartijen laten de agenda te veel over aan de nationalistische oppositie. Ze spelen voornamelijk in op de punten van de oppositie en laten zich veelal in het defensief duwen. Beter zou zijn dat zij zelf een agenda zouden hebben die niet persé een afspiegeling is van die van de oppositie. Maar één die aanslaat bij grote lagen van de bevolking. Voorbeeld: De regering-Di Rupo slaagde er wonderwel in haar meerderheid na de verkiezingen van 2014 te behouden. Helaas kwam er toen geen Di Rupo II maar een Zweedse regering. Vermoedelijk scoorde de regering-Di Rupo goed omdat ze naar een evenwicht zocht tussen alle bevolkingslagen en de mensen zich daar bewust van waren.

2. Er is in deze samenleving een vervreemding aan de gang tussen de mensen. Daardoor gaat veel sociaal weefsel verloren. Voorbeeld Vroeger bracht het middenveld de mensen bij elkaar. Nu is dat middenveld verzwakt door een slechte reputatie en voortdurende kritiek uit ultra-liberale milieus. Het bijwonen van sportevenementen, waar men nu veelal op mikt, kan die cohesie niet teweegbrengen omdat zij vooral gefrequenteerd worden door beperkte doelgroepen. Daar waar de activiteiten van het middenveld gericht waren op meer diverse groepen in de samenleving. En niet onbelangrijk zij schonken ook aandacht aan cultuur. Cultuur is belangrijk in een samenleving onder meer om verruwing tegen te gaan en om mensen samen te brengen. 1 meivieringen of Rerum Novarumvieringen waren ooit druk bijgewoonde evenementen voor het gehele gezin met gezellig tafelen en allerlei optredens.

3. Veel regelgeving is sedert 2014 vooral gericht om de hoogste en de laagste inkomens te doen groeien (dat laatste gebeurt vaak vooral om de schijn te wekken van een zogenaamd sociaal beleid omdat de doelgroep ook hier vaak beperkt wordt tot de allerlaagste inkomens en dus niet groot is): Voorbeeld: Grote fiscale voordelen voor elektrische bedrijfswagens, idem voor renovatiewerken aan woningen die milieugericht zijn. Sociale woningen krijgen dan weer zonnepanelen op hun daken. De grote laag die er tussen zit (het centrum dus: arbeiders, lage bedienden, kleine zelfstandigen, gepensioneerden) betaalt de rekening mee en blijft in de status quo verder leven. Dat zorgt voor onvrede. Dat besef duwt langsom meer mensen in de armen van extreemrechts met gevolgen die hoe langer hoe meer zichtbaar worden.

Marlene De Smedt, Londerzeel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234