Gouverneur Pierre Wunsch van de NBB. Beeld BELGA
Gouverneur Pierre Wunsch van de NBB.Beeld BELGA

humoOpen Venster

‘De clichés over Wallonië zijn te betreuren, maar ze zijn wel de realiteit’

Lezersbrief

Enkele lezers bezingen in Humo 4306 hun woonplaats in Wallonië en hekelen dat ‘het bon ton is in Vlaanderen om de Walen almaar te kwetsen in hun eergevoel’. Voorts beweren ze dat de clichés over geldtransfers naar Wallonië en de ­stakingsbereidheid van de Walen feitelijk onjuist zijn.

Het staat de briefschrijvers uiteraard vrij om Wallonië en de Walen te prijzen en het gedrag van Vlaamse toeristen en deelnemers aan jeugdkampen aan te klagen. Maar ze vergissen zich wel als ze zeggen dat de clichés feitelijk onjuist zijn.

De transfers van Vlaanderen naar Wallonië, op dit moment 7,6 miljard euro per jaar, zijn al uitgebreid bestudeerd en in kaart gebracht door professor Geert Jennes van het VIVES-instituut (KU Leuven), die het zelfs over 3 procent van het bbp had, door de studiedienst van KBC, en ook door PS-voorzitter Paul Magnette en minister van Werk Pierre-­Yves Dermagne (PS). Die laatste beweerde bij zijn aantreden in de Vivaldi-­regering in een uitgebreid interview met De Tijd ambitieus dat hij de transfers wilde afbouwen. Allemaal onverdachte bronnen, als u het mij vraagt.

In het RTL-programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ heeft Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, twee jaar geleden de structurele problemen van Wallonië opgesomd. Twee derde van de waalse ­werkenden is in dienst van lokale overheden (er zijn dus veel te weinig initiatieven in de privésector), en er is de lage productiviteit. De opeenvolgende marshallplannen hebben nooit geresulteerd in een structurele verbetering van de Waalse economie en productiviteit. Het volstaat de activiteitsgraad in beide landsdelen te vergelijken om vast te stellen dat die in Wallonië onaanvaardbaar laag is en blijft.

Hoezeer de clichés dus ook te betreuren zijn, ze zijn jammer genoeg niets meer of minder dan de weergave van de realiteit. Nationale solidariteit is zeker te verantwoorden, maar ze wordt een karikatuur als het andere landsdeel er in dertig jaar tijd niet in slaagt het schip enigszins te doen keren.

Een slotbedenking ter overweging: met de transfers van anderhalf jaar kun­nen bijna alle gebouwen en woningen in Vlaanderen geïsoleerd worden.

Danny Waebens, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234