null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘De compensatie van de CO2-uitstoot is een klucht’

Ik wil graag reageren op het interview met Pieter Boussemaere in Humo 4238. Hij beweert dat je je vlieguitstoot kunt compenseren. Dat wordt ook wel carbon offsetting genoemd, en mensen zouden dringend moeten weten wat dat betekent.

Waardoor wordt de klimaatcrisis veroorzaakt ? De aarde heeft twee koolstofcycli: de snelle koolstofcyclus, waarbij de atmosfeer, de oceaan en de biosfeer continu koolstof uitwisselen, en de trage koolstofcyclus, waarbij CO2 door vulkaanuitbarstingen in de atmosfeer komt, en door rotsen terug wordt geabsorbeerd – die cyclus duurt miljoenen jaren.

De klimaatverandering wordt veroorzaakt doordat wij koolstof uit de trage koolstofcyclus (de lithosfeer) halen en in de snelle koolstofcyclus (de atmosfeer) stoppen. Echte koolstofneutraliteit betekent dus: dezelfde hoeveelheid koolstof die we aan de lithosfeer hebben onttrokken, moeten we er weer in stoppen. Haal CO2 uit de atmosfeer en sla die permanent ondergronds op.

We beschikken vandaag over de technologie om deze echte koolstofneutraliteit te bereiken. Maar er is één probleem: die kost honderden euro’s per ton. Daarom zijn de verkopers van carbon offsets met een alternatieve definitie gekomen voor CO2-compensatie of carbon offsetting: als we emissies kunnen vermijden die anders hadden plaatsgevonden, hebben we toch evenveel bereikt ?

Het grote probleem met die definitie is dat alles afhangt van bedoelingen. De verwezenlijkte CO2-emissiereducties worden denkbeeldig. Als een eigenaar van een bos van plan was het te kappen, maar betaald werd om het bos te behouden, beweren voorstanders van koolstofneutraliteit dat het behoud van de koolstof die als biomassa is opgeslagen, de uitstoot vermindert die anders zouden zijn ontstaan.

Die uitstootvermindering kan als carbon offsets worden verkocht en geeft dus andere mensen het recht om méér CO2 uit te stoten. En voilà, weer een aantal mensen die zich niet langer schuldig hoeven te voelen over hun vliegreis.

In Australië heeft dat geleid tot veel boseigenaars die zogenaamd van plan waren hun bos te kappen – en die dus offsets en gemakkelijk geld verdiend hebben door dat ‘plan’ vervolgens níét uit te voeren – maar in heel Australië zijn er simpelweg niet genoeg zaagmachines om hun plannen überhaupt uit te voeren.

Echte CO2-compensatie kost honderden euro’s per ton. De alternatieve carbon offsets die gebruikt worden om vliegreizen te ‘compenseren’, kosten 30 eurocent per ton. Dat zegt toch genoeg ? Goed voor de compensatie-industrie, goed om de mensen van hun schuldgevoel te verlossen, maar allerminst goed voor het klimaat.

Brigitte Van Gerven, Citizens’ Climate Lobby Belgium.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234