Vlaanderen subsidieland. Beeld Jeroen Los
Vlaanderen subsidieland.Beeld Jeroen Los

Open Venster

‘De coronacrisis is voor de regering een alibi om alle teugels los te laten’

Het artikel in Humo over het rondstrooien met subsidies is onthutsend (‘Vlaanderen subsidieland’, Humo 4225). Wees gerust: dit gebeurt op zijn minst evenveel op federaal niveau, en in Brussel en Wallonië. Is het logisch dat een land met hoge belastingtarieven toch nog enorme tekorten vertoont op de begroting? Op ieder niveau is er een tekort: federaal, Vlaams, Brussels en Waals. Er wordt dus te veel uitgegeven en te weinig geïnd waar nodig. De reden is eenvoudig: onze politici en hun partijen zijn doodsbang van de kiezer en vrezen een slecht resultaat in 2024.

Neem de Vivaldi-regering: men moest zeven partijen samenbrengen om de grootste twee Vlaamse partijen uit te sluiten. Iedere partij wil een trofee in de wacht slepen tegen 2024 en dat leidt tot ongecontroleerde uitgaven en een regen aan subsidies en gekke voorstellen. De PS en de SP.A spelen Sinterklaas op sociaal gebied en verklaarden dat dat betaald zou worden door een vermogensbelasting, die miljarden zou opbrengen.

De liberalen willen uiteraard hun kiezerspubliek plezieren en zijn erin geslaagd die taks tot een symbolisch bedrag te reduceren. De effectentaks zou ongeveer 300 miljoen euro opbrengen. Zou iemand met een effectenrekening van 1 miljoen euro wakker liggen om daar 1.500 euro op te betalen ? Zet op die rekening 999.999 euro en u betaalt niets. De socialisten sussen hun kiezers met die symbolische effectentaks en de liberalen lachen in hun vuistje.

Slachtoffer is de schatkist en een staatsschuld die ongecontroleerd blijft stijgen. Onze politici verklaren laconiek dat nieuwe schulden maken geen probleem is: de rente is 0 procent en men betaalt geen intrest. Wie zal ooit opdraaien om de geleende kapitalen terug te betalen?

Uiteraard willen de Groenen ook hun kiezerspubliek plezieren. Het gekste idee werd gelanceerd door Ecolo: geef iedere jongere in België een bedrag van 300 euro, vrij te besteden; kostprijs: 3 miljard euro . Gelukkig hebben andere partijen dat geweigerd.

Groen gaf iedere Belg de mogelijkheid om tien gratis treinritten te krijgen. Dat geschenk kwam in volle coronacrisis, waarin aangeraden werd om alle contacten te vermijden en er geen evenementen waren. Tienduizenden ongebruikte en vervallen gratis kaarten kunnen in de vuilnisbak . Groen wil de kerncentrales sluiten: wie zal de aanbesteding, de bouw en de uitbating van de vervuilende centrales betalen?

Uiteraard heeft de coronacrisis miljarden gekost, maar de niet-coronagerelateerde tekorten swingen de pan uit en niemand in de regering trekt zich nog iets aan van deze toestand. De coronacrisis is een alibi om alle teugels los te laten.

Paul Bauwens, Damme.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234