null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘De coronamaatregelen zijn de weg van de meeste weerstand’

Mijn vriendin woont in Nederland. Een partner in het buitenland bezoeken is toegelaten, dus heb ik op eer een verklaring ingevuld. Dat kon online, maar dan moest ik een pdf-bestand ondertekenen. Elektronisch ondertekenen was geen optie en ik heb geen printer, dus ik kon het formulier niet afdrukken. Ik heb dan maar een foto van mijn handtekening in het document geplaatst. Vóór m’n terugkeer heb ik het passenger locator form en de vragenlijst ingevuld, omdat ik meer dan 48 uur in het buitenland was. 

Aangezien ik werd aangemerkt voor een verhoogd risico op covid-19, kreeg ik een getuigschrift van quarantaine. Daarin wordt opgemerkt dat het niet naleven van de regels tot sancties kan leiden: tot 6 maanden gevangenisstraf of 500 euro boete. Best intimiderend. Ik zou nog een sms krijgen met een code voor een coronatest. Eerst kreeg ik een sms over de verplichte quarantaine, met nogmaals de mededeling dat ‘een boete kan volgen’, wat klonk alsof ik al een overtreding had begaan. 

Daarna kreeg ik een sms met een link naar coronalert.be, waar ik een PCR-code zou vinden. Als je die link in je browser opent, kun je je rijksregisternummer invullen en... nog een code, gegenereerd door de Coronalert-app? Was het niet de bedoeling dat ik een code zou krijgen? Dus heb ik de app moeten installeren die ik eigenlijk niet wilde. Nu opende de link in de app en kon ik m’n code krijgen. 

Maar waar gebruik ik die? Geef ik die aan mijn huisarts bij de test? Is het niet de arts die mij een code zou moeten geven om mij op te volgen? De informatie online is inconsistent en onhelder. Hoe je dat voor elkaar krijgt zonder smartphone of computer, of als je niet handig met software bent, is me een raadsel. 

De regels opvolgen verplicht me tot quarantaine en een coronatest op dag 1 én op dag 7 na de terugkeer,  en ik stel me bloot aan boetes en gerechtelijke vervolging. Het perverse is dat, als ik het formulier niet had ingevuld en bij controle zou liegen over de duur van mijn verblijf, er geen manier bestaat om dat te controleren en ik niets van die nadelen zou ondervinden. 

De ervaring heeft me geleerd dat, als je wilt dat mensen het juiste doen, je daarvan de weg van minste weerstand moet maken. De Belgische regering maakt correct handelen moeilijk en het omgekeerde onzichtbaar. Ondertussen heb ik weinig hoop dat onze ministers ooit verantwoording moeten afleggen voor hun talloze blunders en roekeloosheid aan het begin van de crisis. Hoeft het iemand te verbazen dat zovelen de regels overtreden als die komen van een regering die hen niet vertrouwt en die zij op hun beurt niet vertrouwen?

Geert Hermans, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234