Open Venster

‘De crisis wordt alleen maar erger als de overheden leningen als de enige oplossing zien’

Redactie

Geert Noels merkt in Humo 4156 terecht op dat onze economie vóór de coronacrisis sterk gedopeerd was door schulden als gevolg van het goedkoop-geld-beleid. Zijn analyse dat dit na deze crisis niet meer het geval zal zijn, deel ik echter niet. Integendeel: het wordt volgens mij alleen nog maar erger wanneer overheden en bedrijven enkel kredietverlening als oplossing zullen zien om de consumptie van particulieren te verzekeren en bedrijven overeind te houden. Er is geen enkele indicatie dat onze schuldverslaving aan het afzwakken is, eerder dat die pas zal eindigen middels een systeemcrash. Een dogmatische fixatie op economische groei, inflatiepolitiek en consumptie is onlosmakelijk verbonden met schuldgroei, met als gevolg een vicieuze cirkel.

Al zijn er wel al enkele signalen die aangeven dat de negatieve effecten stilaan beginnen door te dringen tot politici, met als bekendste voorbeeld de afschaffing van de woonbonus net vóór de coronacrisis, wat perverse effecten had zoals het mee de hoogte injagen van huizenprijzen. Nu nog de geesten laten rijpen voor het fiscaal bevoordelen van sparen in plaats van het fiscaal bevoordelen van schulden zoals de woonbonus, want als nú niet duidelijk is geworden dat het aanleggen van spaarbuffers wel degelijk nuttig is, dan nooit. Ook het einde van de gigabedrijven is nog helemáál niet in zicht. Integendeel zelfs, monsterbedrijven als Amazon en de Amerikaanse techbedrijven floreren door deze crisis als nooit tevoren.

Verder wil Geert Noels blijkbaar ons medelijden opwekken met de rijken onder z’n klanten (bijna allemaal dus), met zijn opmerking over de verdamping van de aandelenmarkten. Hij vergeet er wel bij te zeggen dat deze eerst 80 procent waren gestegen zonder er verder iets voor te hoeven doen, het nemen van risico daar gelaten. Als je dan 80 procent verliest door er evenmin iets voor te hoeven doen, dan moet je maar je levensstijl niet afstemmen op gebakken lucht, om daarna niet met de gebakken peren te zitten.

Davy Geysens, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234