Ousmane Dia, vader van Sanda Dia. Beeld BELGA
Ousmane Dia, vader van Sanda Dia.Beeld BELGA

Open Venster

‘De daders kunnen de pijn van de nabestaanden alleen verzachten door getuigenis af te leggen van doorleefd schuldbesef’

Lezersbrief

Na een vergeefse poging van de beklaagden in de zaak-Sanda Dia om het ziekenhuis in een kwaad daglicht te stellen, volgt nu de wraking van de rechter. Dergelijke stuitende manoeuvres hebben echter ook voor daders en medeplichtigen kwalijke neveneffecten: enig restant aan maatschappelijke bereidheid om nuances in dit dossier te willen zien, smelt als sneeuw voor de zon. Bovendien voedt het de verdenking dat het daders en omgeving ontbreekt aan enige vorm van schuldbesef en -inzicht, en dat ze bereid zijn de ruigste middelen aan te grijpen om het vege lijf te redden.

Toelaten dat procedurekwesties de rechtsgang hinderen katapulteert meteen ook de Reuzegom-ouders, strafpleiters en supporters moreel gesproken linea recta mee de beklaagdenbank in. Het leidt er ook toe dat het onderscheid tussen aanjagers en meelopers vervaagt, aangezien allen zich ogenschijnlijk eendrachtig scharen achter een verwerpelijke praktijk die enkel de pijn voor de nabestaanden vergroot en op geen enkele manier bijdraagt tot een rechtvaardiger en evenwichtiger oordeel.

Mochten die praktijken al enig succes boeken, dan zal het de roep van de gemeenschap om de publieke schandpaal als ultieme verweer alleen maar vergroten, met als doel een sanitair cordon op te trekken rond daders, familie en sympathisanten. En dat met alle middelen die in onze gemediatiseerde samenleving ter beschikking staan: wie zijn die mensen? Waar wonen ze? Waar verschuilen ze zich? Ben ik verplicht hen te bedienen? Zitten ze in mijn cliënteel of ben ik hun klant? Kunnen mijn kinderen veilig opgroeien in hun buurt? Hoe kan ik ze weren? Een sinister scenario.

Daders en omgeving rest dan ook slechts één eerbare ambitie: de aartsmoeilijke opgave de pijn en het gemis van de nabestaanden van Sanda Dia te verzachten door getuigenis af te leggen van doorleefd schuldbesef en -inzicht en bereidheid de consequenties onvoorwaardelijk te aanvaarden. Oprakelen van procedurekwesties doet exact het tegenovergestelde.

Karel Colpaert, Gijzenzele.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234