null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Open Venster

‘De directie gooide het op een akkoordje met de procureur om de verkrachter niet te vervolgen’

Lezersbrief

Dank u wel, Delphine Lecompte, voor uw getuigenis over misbruik in de psychiatrie in Humo 4252. Ik ben al jaren gedegouteerd over wat ik als jobstudente op een psychiatrische afdeling heb gezien.

De nachtverpleegkundige was getuige geweest van een verkrachting van een kwetsbare oudere dame die amper verbaal kon communiceren. De dader was een heel wat jongere man met duidelijk psychopate trekken. Beide patiënten waren op de zogenaamde ‘vuilnisbakafdeling’ opgenomen. Ik zat in de ochtendploeg die de nachtverpleegster kwam aflossen. Zij vertelde in shock haar relaas: hoe ze de klodder sperma nog langs het been van de patiënte zag druipen, hoe zij die nacht op bijna miraculeuze wijze wél communicatief werd, hoe de politie erbij werd gehaald en de vrouw in staat was om een verklaring af te leggen én een klacht in te dienen.

Niet veel later hoorden we dat de ziekenhuisdirectie het op een akkoordje had gegooid met de procureur: de dader zou niet vervolgd worden. In de doofpot ermee. De psychiaters probeerden de dader over te plaatsen naar een andere instelling, maar nergens was plaats. De oplossing? Drie maanden isolatie op een andere afdeling in hetzelfde ziekenhuis.

De patiënte verloor weer haar vermogen tot communicatie, op wat gejammer na. Ze begon terug te plassen in de gang, zoals ze vroeger zo vaak had gedaan. Een signaal van onmacht, van verzet? Haar manier om gehoord te worden en om te vertellen dat het al veel langer aan de gang was? Wie zal het zeggen. Ik weet niet eens of ze nog leeft, veertien jaar later. F. wilde gehoord worden. En dat werd haar ontzegd, door the powers that be.

Jessie Van Cauter, Hamme.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234