null Beeld © VRT
Beeld © VRT

humoOpen Venster

‘De dubbele moraal van de VRT: de nieuwsdienst heeft aandacht voor de mensenrechten in Qatar, de sportdienst pakt uit met het WK’

Lezersbrief

De toekenning van het WK voetbal aan Qatar in 2010 was een pijnlijke vergissing die sindsdien helaas niet ongedaan gemaakt is. Het gaat niet alleen om de corrupte manier waarop die toekenning er gekomen is. De voetballers zullen aan de slag in fonkelnieuwe voetbaltempels die besmeurd zijn met het bloed van de ongeveer 6.500 arbeiders, vooral arbeidsmigranten, die tijdens de bouw omgekomen zijn. Er zijn de dagelijkse schendingen van fundamentele mensenrechten. Verder is Qatar een land waar vrouwen tweederangsburgers zijn en waar homoseksualiteit zelfs strafbaar is (en door sommigen een geestesziekte genoemd wordt). En dan zwijgen we nog over het feit dat journalisten en critici van het regime zomaar in de gevangenis belanden. Om al die redenen vormt het WK in Qatar een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van de voetbalsport.

Opvallend is de houding van de Belgische voetbalbond. Waarom hult die zich schijnbaar in stilzwijgen, terwijl de bonden van andere gekwalificeerde landen aandacht vragen voor de mensenrechten in het organiserende land?

Opvallend is ook de dubbele moraal die de VRT lijkt te hanteren. Enerzijds heb je de nieuwsdienst, die aandacht heeft voor de talrijke mensenrechtenschendingen in Qatar. Anderzijds heb je de sportredactie, die groots uitpakt met het WK betreft, met de installatie van een fandorp, de rechtstreekse uitzending van alle wedstrijden en de logistieke steun aan supportersfeestjes (mochten de Rode Duivels het goed doen).

De VRT en de Vlaamse overheid zien er blijkbaar geen graten in dat Vlaamse belastinggeld rechtstreeks naar de FIFA vloeit via de peperdure uitzendrechten. Het zou de overheid sieren als ze dat geld tot de laatste cent aan de belastingbetaler zou terugbetalen. Maar dat zal uiteraard niet gebeuren.

E.V., W.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234