null Beeld AFP
Beeld AFP

Open Venster

‘De ecologische instorting zal niet voorkomen worden door de loze beloften van onze leiders’

Lezersbrief

Ik heb zonet het boek ‘Minder is meer’ van Jason Hickel uitgelezen. Dat is verplichte lectuur voor wie zijn inzichten over het ontstaan, de ontwikkeling en de perfide mechanismen van het kapitalisme wil aanscherpen.

De eeuwige groei, vooral gepromoot door het neoliberalisme van Ronald Reagan, Margaret Thatcher en gelijkgezinde politici van de westerse wereld, hebben de inkomenskloof vergroot en de macht geconcentreerd bij de financiële elite. Onze democratieën zijn daarvan het eerste slachtoffer. Politici zijn slechts nog poppenkastpoppen in een desastreus scenario.

De ecologische instorting als gevolg van de kolonisatie en de overconsumptie zal niet voorkomen worden door de mooie beloften van onze leiders. De opening van nieuwe mijnen voor de noodzakelijke grondstoffen, met bijbehorende vervuiling en uitbuiting, zijn daar een goed voorbeeld van. De huidige financiële machthebbers zullen hun machtspositie nooit willen terugdringen.

Laten we veronderstellen dat 10 procent van de 1 miljard consumenten in de westerse wereld echt tot betere inzichten komt en zijn consumptiepatroon en levensstandaard aanpast, dan nog zullen de anderen, onder druk van reclame en sociale media en door veertig jaar indoctrinatie van het neoliberalisme, geen afstand doen van hun destructieve levenswijze.

De jeugd is vanaf de jaren 80 opgegroeid in weelde en vindt nutteloze consumptie normaal. Alleen een intensieve bewustmaking in het onderwijs zou het tij kunnen keren .

Ph. Marchand, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234