null Beeld LightRocket via Getty Images
Beeld LightRocket via Getty Images

Open Venster

‘De essentie van de klimaat- en coronacrisis is de overbevolking’

Lezersbrief

Wanneer men een klimaatcongres houdt en men dagelijks bij discussies zit te zeuren over de onderschatting van het coronavirus, spreekt men nooit over de essentie: de overbevolking. Dat blijkt een taboe, maar nochtans zijn veel problemen daartoe te herleiden.

We gaan naar tien miljard mensen en deze overbevolkte, uitgewoonde en opgebruikte aarde kan dat niet aan. De Club van Rome waarschuwde daar al in de jaren 70 voor, een halve eeuw geleden. En waarom luisterde men niet naar wijlen professor Etienne Vermeersch, één van de verstandigste niet-wereldvreemde denkers? Politici zijn altijd bezig met de volgende verkiezingen en in een democratisch stelsel kan ik daarin komen, maar denk ook eens op lange termijn.

Men moet een groot deel van het geld voor ontwikkelingssamenwerking besteden aan de sterilisatie van vrouwen. Linkse partijen willen een steeds hoger percentage van het bnp aan ontwikkelingshulp besteden, maar ze staan er niet bij stil dat je mensen beter leert vissen in plaats van vis te geven. In plaats van te dweilen met de kraan open, moet men zo snel mogelijk met structurele oplossingen komen.

Ik ben 60 jaar en heb in het nieuws altijd beelden gezien van hongersnood in Afrika. Blijkbaar hebben ze anno 2021 nog altijd niet begrepen dat die hongersnood minder erg zou zijn met minder kinderen. Ook landen zoals Pakistan, India en Afghanistan blijken een demografische tijdbom.

Ook in het Westen hebben we veel te veel kinderen. Ja, maar men moet de pensioenen kunnen betalen en dat gaat niet met een te kleine actieve bevolking, zegt men mij. Uiteraard niet,maar ook al die kinderen worden oud en het percentage actieve, zal dan nog verminderen.

Bovendien is de ecologische voetafdruk van in kind in het Westen 25 keer groter dan van een Afrikaans kind. Energie en grondstoffen zijn eindig!

De Anuna’s en Greta’s van deze wereld bedoelen het goed, maar ik vind het nogal makkelijk om vanuit hun comfortabele positie met het vingertje te wijzen naar landen zoals India, die steenkoolcentrales gebruiken, maar voor hen is dat een noodzaak om te overleven. Zij zien die discussie over de klimaatverandering als een luxeprobleem

Als diezelfde Anuna van mening is dat België nog meer vluchtelingen moet opvangen, zakt mijn broek af. Het lijkt wel zeker dat zij nooit is geconfronteerd met grootstedelijke problemen.

Rudy Haesendonckx, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234