null Beeld Joris Casaer
Beeld Joris Casaer

Open Venster

‘De EU heeft mee geholpen bij de vernieling van Jemen, Libië, Irak en Syrië’

Lezersbrief

Ik heb met interesse het interview met Hendrik Vos over de Europese Unie in Humo 4197 gelezen. Inderdaad heeft de EU voor de Belg en de gemiddelde Europeaan veel voordelen opgeleverd, alleen al door het feit dat de Fransen en de Duitsers elkaar sinds 1945 op het Europese continent niet meer de kop inslaan. Maar daarmee is zowat alles gezegd.

Zijn bewering over Europese waarden versus die van andere landen is onzin. Het is een getrouwe kopie van wat koning Leopold II in ons parlement zei toen hij zich Congo toe-eigende. Dat was, opperde hij, om er de beschaving te brengen, het christendom incluis. Draaide dat eventjes anders uit.

Toen Israël twee dagen na Kerstmis 2008 Gaza bombardeerde, waaronder scholen, voedselopslagplaatsen en ziekenhuizen, gingen de leiders van de EU achteraf in Israël hun steun betuigen. Europese waarden? Verder verleende de EU hulp bij de vernieling van Jemen, Libië, Irak en Syrië, om maar enkele voorbeelden te noemen. Landen als Frankrijk, Italië, België, Nederland en Duitsland hebben als koloniale mogendheden ontzettende gruweldaden verricht. Samen zijn zij geen haar beter. Men moet de harde realiteit onder ogen zien en die niet wegstoppen achter goedkope slogans.

Willy Van Damme, Grembergen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234