Ingrid in 'Restaurant Misverstand' Beeld VRT
Ingrid in 'Restaurant Misverstand'Beeld VRT

Open Venster

‘De euthanasiewet moet dringend aangepast worden voor mensen met dementie’

Lezersbrief

In de aflevering van ‘De afspraak’ van maandag 28 maart op Canvas ging het ook over de euthanasie van Ingrid, die in ‘Restaurant Misverstand’ op Eén te zien is, een humaninterestreeks waarin mensen met jongdementie meewerken in een restaurant.

Al twintig jaar is de euthanasiewet voor mensen met dementie een probleem. Als ik nu bij volle bewustzijn beslis om een wilsverklaring te ondertekenen dat er, als ik dementeer, euthanasie uitgevoerd moet worden, kan die wilsverklaring niet gerespecteerd worden als ik effectief dement ben. Ik moet me bij mijn volle verstand laten euthanaseren, omdat dat niet meer kan als ik eenmaal dement ben.

De uitleg van professor Wim Distelmans om de wet aan te passen zodat iedereen vooraf zijn wil kan uiten om in geval van dementie te mogen sterven, was er boenk op.

Ik heb mijn moeder zien aftakelen tot ze als een plant in 2005 is overleden, ze wist zelfs niet meer wie ik was. Kun je je dat voorstellen: een moeder die je vraagt wie jij bent? Die beelden en dat verdriet laten je niet meer los.

Nog erger is dat zijzelf altijd zei dat ze niet op zo’n mensonwaardige manier wilde heengaan, maar het was niet anders. Ze had maar eerder euthanasie moeten aanvragen. Hoe absurd kun je een wet maken?

Daarom, net zoals professor Distelmans al twintig jaar vraagt, deze oproep aan de politici: doe er eindelijk eens iets aan, a.u.b.

Jozef Huybrechts, Rijmenam.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234