Open Venster
‘De facto failliete voetbalclubs zoals Real Madrid en Barcelona zouden uitgesloten moeten worden’
Die Super League is absoluut niet noodzakelijk, zoals de voorzitter van Real Madrid in de media stelde, behalve uiteraard voor Real Madrid en Barcelona, omdat die clubs al decennia boven hun stand leven en totaal mismanaged zijn. Je krijgt echter nooit verkocht dat er in Engeland, Duitsland, Italië en Spanje tientallen grote clubs uit de boot vallen en vele traditionele voetbalclashes definitief tot het verleden behoren met het oprichten van een gesloten Super League. De uitgesloten clubs zouden dat niet pikken, hun supporters ook niet, en zelfs de supporters en spelers van de deelnemende clubs pikken dat niet.
Dat Real Madrid, Barcelona en andere clubs hun miljardenschuld nooit meer afbetaald krijgen, is duidelijk, en die vlucht vooruit moest dat oplossen. Wat moet gebeuren, is de clubs die de facto failliet zijn, uitsluiten tot ze break-even draaien zonder historische of nieuwe schulden. Eén speler van Barcelona kost per jaar evenveel als het totale budget in de Belgische eerste klasse. Dat is toch niet te begrijpen en niet aanvaardbaar, vooral omdat dat gefinancierd wordt met torenhoge schulden.
Enkele nieuwe regels dringen zich op om de competities te behoeden voor faillissementen en voor supportermoeheid. Zo zou men best het aantal kernspelers in de clubs begrenzen op 30 of 35, en spelers uitlenen aan andere clubs zou absoluut verboden moeten zijn. Je behoort tot een club, je wordt er betaald, en je speelt er. Punt uit. Nu kopen die topclubs honderd spelers en ze verhuren er dan zeventig. De als miljonairs betaalde spelers zullen dat samen met hun makelaars vermoedelijk minder leuk vinden, maar de supporters zullen weer begrijpen welke speler voor welke ploeg speelt.
Ook niet onbelangrijk in deze affaire: voetbal is geen basketbal en Europa is de VS niet. Gelukkig maar.
Michel Schoep, Aalst.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: