null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘De fiscus roomt het pensioentje van mijn moeder af, maar de rijken blijven buiten schot’

Lezersbrief

Mijn moeder is 88 jaar en weduwe. Ze is hulpbehoevend en dementerend. Ze verblijft in een woonzorgcentrum en heeft geen eigendommen noch aandelen. Haar maandelijkse brutopensioen bedraagt 1.386,65 euro. Daarop werd deze maand 38,65 euro (= 2,78 %) voorheffing betaald, dus heeft ze een nettopensioen van 1.348 euro.

Dat nettopensioen op zich is zwaar onvoldoende om de maandelijkse rusthuisfactuur te betalen. Die bedroeg voor januari 1.816,47 euro, dokter en geneesmiddelen inbegrepen. Dat is 468,47 euro meer dan haar pensioen. Gelukkig krijgt ze een aanvullend bedrag van de Vlaamse Zorgkas, en de rest past ze bij van haar eigen spaargeld, dat zienderogen slinkt. Want ook alle andere kosten en persoonlijke uitgaven (kleren, schoenen, kapper, zeep en toiletartikelen, was en strijk, een kleine attentie voor de verjaardag van de achterkleinkinderen…) moet ze daarmee betalen.

Duizenden andere hoogbejaarde mannen en vrouwen bevinden zich in dezelfde situatie. En toch durft onze federale regering het zelfs nu nauwelijks aan om een effectentaks van 0,15 % te heffen op alle effectenrekeningen met een gemiddelde waarde van minstens 1 miljoen euro!

Kan iemand me op een intellectueel eerlijke manier verklaren waarom het sociaal en politiek aanvaardbaar zou zijn dat een hoogbejaarde vrouw zoals mijn moeder op haar brutopensioentje van nagenoeg 1.400 euro alleen al via de voorheffing verhoudingsgewijs 2,63% meer betaalt dan iemand die over 1 of ettelijke miljoenen euro aan effecten beschikt? En waarom mijn moeder, boven op die voorheffing, als hoogbejaarde, in het vorige aanslagjaar bijkomend werd belast met 224,78 euro? De fiscus roomt op jaarbasis meer dan 4 % van haar pensioentje af, terwijl de meer geprivilegieerden in onze maatschappij op al hun effecten in totaal slechts 0,15 % dienen op te hoesten.

Waar is de sociale rechtvaardigheid en solidariteit? Dit is fiscaal schandalig en getuigt van bitter weinig sociale empathie. Dit is de wereld op zijn kop.

Martine Van Bouwelen, Wetteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234