humoOpen Venster
‘De geschiedenis leert ons dat andere systemen geen lang leven beschoren zijn’
Lezer Roger Liekens doet in zijn brief in Humo 4294 enkele merkwaardige uitspraken, zoals: ‘Een tevreden en verzadigde consument die wil genieten van al wat hij al heeft, is een ramp voor de markteconomie.’ Dan gaat hij ervan uit dat de consument op een bepaald ogenblik geen behoeften meer heeft. Dat is volgens mij alleen het geval wanneer die overlijdt. Voorts zijn er grote marktsegmenten ontstaan door nieuwe behoeften, zoals het toerisme en de cultuursector. De markteconomie speelt op die behoeften en verlangens in.
‘Tegelijkertijd mogen de lonen niet te hard stijgen, of moeten ze zelfs dalen om de winstvoet van de bedrijven hoog genoeg te houden.’ Dat de productiviteit stijgt, is nochtans essentieel in een economie: je moet de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk aanwenden. De wereld is ook geen statisch geheel zonder enige technologische vooruitgang of ontwikkeling. De lonen stijgen nu door de inflatie bovendien met meer dan 10 procent, dan is dat toch een vreemde opmerking.
De conclusie dat wij een ander systeem nodig hebben om welvaart en welzijn te scheppen, is eerder een boutade. De geschiedenis leert ons dat andere systemen nooit een lang leven beschoren zijn.
Het vergt ten slotte heel wat fantasie om Thomas Piketty te koppelen aan John Maynard Keynes, Karl Marx en Bertrand Russell. Piketty is rijk geworden door de hype rond zijn boeken, maar zowel de Financial Times als het Centrum voor Economische Studies (CES) van de KUL heeft significante fouten gevonden in de spreadsheets die hij heeft gebruikt. Overigens geeft Piketty toe geen oplossing te kunnen aanreiken, omdat die een wereldwijde toepassing vereist.
Een radicale arbeidsduurverkorting lijkt voor de briefschrijver het nec plus ultra te zijn. Wellicht kan hij zich laten inspireren door de Griekse filosoof Diogenes van Sinope: door zich te bevrijden van alle persoonlijke verlangens en behoeften leefde die lang en gelukkig in zijn ton.
D. Waebens, via mail.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: