Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnJan Mulder

‘De grootste angst qua voetbalblessures is tegenwoordig de volledig afgescheurde kruisband’

Jan Mulder

Lang geleden, ver voor het tijdperk van de afgescheurde kruisbanden, stond het gebroken scheenbeen op nummer 1 in de UEFA-ranking van meest gevreesde blessures. Ik herinner me dat ik, een jaar of 8, aan mijn vader vroeg wat een open beenbreuk was. Zijn antwoord: 'Denk daar maar niet aan, jongen.' In de stad van mijn jeugd, Winschoten, vuurde de heer Jitskop, een in de streek bekende supporter, de spelers van WVV zo aan: 'Breek ze de benen!' Voor een agressief randje van zijn aanmoediging sprak Jitskop de b uit als een p. We schrijven de beginjaren 50. Dertig jaar daarvoor was er nog een notaris van het sportpark verwijderd omdat hij, voor de referee storend hoorbaar, 'buitenspel' had geroepen. Die nare periode is definitief voorbij, de jaren van de gebroken benen en de vrijuit scheldende supporter zijn aangebroken.

null Beeld

Op 25 april 1951 luisterde ik naar het radioverslag van Holland - België in het Feyenoordstadion, waar Henk Schijvenaar zijn rechterbeen brak in een duel met de Belgische midvoor Jef Mermans. Toeschouwers vertelden achteraf dat 'je het op de tribune kon horen kraken'. In de nabeschouwing kwam het Mermans nog te staan op een afkeurende strofe in het lied 'Hup Holland hup' met actuele teksten van Jan de Cler. De Belgen wonnen met 7-6. Niet de uitslag, maar wel de beenbreuk van Schijvenaar bleef voor altijd in de herinnering.

Het scheenbeen is een smal bot. Scherp en dun als een mes. Voel eens aan één van uzelf. Dat het niet om de haverklap breekt, mag een wonder worden genoemd. Maar op de lijst van vreselijke voetbalblessures is het van de eerste plaats verdrongen. Dijspieren, middenvoetsbeentjes en kuiten krijgen het hardst te verduren, de grootste angst is tegenwoordig de volledig afgescheurde kruisband.

Zondag 1 november beleefde ik in een tv-studio mijn tweede Schijvenaar-moment. Standard - KV Oostende: de bal daalt neer in het strafschopgebied, de Luikse verdediger Zinho Vanheusden gaat een luchtduel aan met Makhtar Gueye, landt met de rechtervoet op de grond en het kniegewricht klapt naar binnen waar het eigenlijk onmogelijk is. Zinho gilt het uit van de pijn. Vijf keer. In een leeg Sclessin klinkt dat vijf keer harder dan in een vol Feyenoordstadion. Het was onmiddellijk duidelijk dat hier iets vreselijks was misgegaan. Aangekomen op de plek des onheils, deed de scheidsrechter meteen een paar stappen terug.

Doelman Bodart hoorde Vanheusden 'Oh non, pas maintenant' roepen. Niet nu. Vanheusden had enkele weken geleden zijn debuut bij de Rode Duivels gemaakt en werd na de wedstrijd bestempeld als de opvolger van Vincent Kompany. Die mooie toekomst is even ver weg.

Maandag 2 november werd zijn knie gescand. Diagnose: gescheurde voorste kruisband. 'Zinho Vanheusden kan ten minste een halfjaar niet spelen,' zei de arts. Zes maanden is natuurlijk nog altijd erg, maar het noodlot had hem zwaarder kunnen treffen: volledig afgescheurde achterste kruisbanden, want dan ben je een heel seizoen aan het revalideren. Vanheusden zal uit die (iets) minder erge blessure enig optimisme moeten puren.

Misschien moet hij dat ook doen uit nóg droeviger nieuws uit Engeland: Bobby Charlton (83) heeft dementie. Zijn oudere broer Jack stierf onlangs aan dezelfde kwaal. Op die leeftijd worden ook niet-sportlieden dement, maar in Engeland, Nederland en Duitsland staat het koppen van de leren bal weer hevig ter discussie. Terecht. Om te beginnen zou men het bij de jongste junioren kunnen verbieden.

Dinsdag 3 november werd Gerd Müller, volgens Paul Breitner 'het grootste voetbalgenie aller tijden', 73. De fameuze goalgetter lijdt al zes jaar aan dementie. Te veel ballen gekopt? Zijn vrouw Uschi gaf dit commentaar aan de Bildzeitung: 'Gerd slaapt zijn einde tegemoet. Ik hoop dat hij niets meer weet.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234