humoOpen Venster
‘De Hallepoort verdient beter dan een gebrek aan ambitie’
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) kampen al jaren met financiële zorgen als gevolg van de stiefmoederlijke behandeling door de federale regering. Geconfronteerd met een steeds kleiner budget werkte de directie een plan uit waarbij onder meer de Brusselse Hallepoort met sluiting wordt bedreigd.
Daar blijft het echter niet bij. Uit de plannen blijkt duidelijk dat de KMKG de Hallepoort willen afstoten en overdragen aan de regio of de stad Brussel.
De bevoegde staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet, gaf op zijn beurt aan dat men het gebouw beter in concessie zou geven, net als het Chinees paviljoen. Zelf zegt hij daarover: ‘Dat hoeft voor mij niet als museum, het kan veel ruimer dan dat. Het paviljoen zou een gemeenschapsruimte kunnen worden, of een Chinees theehuis.’
Vastgoedbonzen hebben sinds kort hun oog laten vallen op de Marollenwijk. In deze wijk staan nog veel kleine huizen die gemakkelijk kunnen worden omgevormd tot grote wooneenheden. Stadsplanners verlekkeren zich nu al op al dat goeds. Het is dan ook wellicht niet toevallig dat de museale functie van de Hallepoort plots ter discussie wordt gesteld.
De weinige andere restanten van de stadsomwalling werden weggemoffeld in grootse vastgoedprojecten, waarbij onder meer een kleinere toren enkele te bezichtigen valt door eerst het hotelcomplex te betreden.
De Hallepoort zou, zodra de museale functie ontnomen wordt, zeer snel het voorwerp uitmaken van een herbestemming. De stad Brussel heeft in het verleden al hemel en aarde bewogen om dat unieke historisch patrimonium tot de laatste steen af te breken.
Wat een tristesse en gebrek aan ambitie. Het unieke poortgebouw zou de juiste collecties kunnen tentoonstellen die heden stof liggen te vergaren in de kelders van de KMSG. Waarom niet afwisselend gespecialiseerde collecties tentoonstellen, zoals de islamitische kunstcollectie uit de KMKG of de middeleeuwse wapencollectie uit het Koninklijk Legermuseum? Waarom niet het iconische gebouw omvormen tot het museum van de geschiedenis van de stad Brussel? Waar is de visie en de ambitie voor ons patrimonium?
Wij, bezorgde Brusselaars, kunnen de stiefmoederlijke behandeling van dat iconische en historische erfgoed niet langer aanzien. Wat de Tower voor Londen betekent, zou de Hallepoort voor Brussel kunnen zijn. Het gebrek aan aandacht en ambitie voor die unieke landmark laat het ergste vermoeden.
Aangezien de Brusselse overheid klaarblijkelijk geen interesse heeft in het gebouw, is het misschien tijd dat de Brusselaars zelf de toekomst van het monument veiligstellen. Waarom niet in een coöperatieve structuur de uitbating van die historische parel op ons nemen? Wij twijfelen er niet aan dat vele Brusselse kiekefretters en ketjes graag mee het gebouw redden, of verdienen enkel de rijke wijken van Etterbeek of Elsene een mooi museum?
Armel de Schreye, Carlo Van Grootel, Sébastien Dewailly, Nidal Chattar, Louise Bressers, Nicolas Thiry, Brussel.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: