null Beeld Livios
Beeld Livios

Open Venster

‘De hele saga rond de zonnepanelen en de digitale meter is jaren geleden al voorbereid’

Hoe meer ik dingen opzoek en hoe meer ik erover lees, hoe sterker ik ervan overtuigd ben dat de hele ‘zonnepanelen/digitale meter’-saga in Vlaanderen reeds jaren geleden grondig voorbereid en uitgestippeld is. Alles is begonnen met het liberaliseren van de energiemarkt, het oprichten van de VREG en de evolutie bij de netbeheerder(s).

De VREG werd opgericht in 2001, omgevormd in 2006 en is dankzij de goedkeuring van het Vlaams Parlement in 2017 een autonome dienst geworden. De politiek is er zelf verantwoordelijk voor dat ze weinig in te brengen heeft tegen de VREG. Eveneens in 2017 is Fluvius ontstaan na een fusie tussen Eandis en Infrax. Die fusie zorgde voor een monopoliepositie voor Fluvius, wat wil zeggen dat ze hun zin kunnen doen. Die monopoliepositie werd mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse regering ,onder het goedkeurend oog van de toenmalige minister van Energie Bart Tommelein.

Als je dan de toekomstvisie van Fluvius leest op hun website, kun je niet anders dan concluderen dat alles lang vooraf vastgelegd is. Ik heb me eerder al afgevraagd waarom er niet meer geïnvesteerd wordt in de modernisering van ons energienetwerk... Het antwoord staat daarin telezen. Ze gaan daar pas mee van start als bijna ieder gezin een digitale meter heeft. Die digitale meter zal hen een beter beeld geven van waar er nood is aan modernisering en in welke mate ze dat moeten doen: dan kunnen ze zien in welke mate en wanneer het net het meest belast wordt. Ze willen eerst de burger ‘bewuster’ leren omgaan met energie. Dat wil zeggen dat ze de belasting van het net meer willen spreiden, vandaar ook het capaciteitstarief waar de VREG zo wild van is.

Fluvius zal er dus niet noodzakelijk zorgen dat het net geschikt is voor toekomst zonder meer, nee, het zal geschikt zijn voor de manier waarop de bijgestuurde burger het moet gebruiken volgens hen. Volgens mij zullen ze daarna opnieuw in de problemen komen, bijvoorbeeld wanneer meer mensen zonnepanelen, warmtepompen of elektrische auto’s gaan aanschaffen. Er staat ons dus nog één en ander te wachten. Eén ding weet ik zeker. De politieke verantwoordelijken zijn hiervan op de hoogte en spelen een toneeltje om ons ‘dom’ en ‘volgzaam’ te houden.

Kurt Mortier, Dranouter.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234