Woordvoerder Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Beeld VTM NIEUWS
Woordvoerder Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.Beeld VTM NIEUWS

Open Venster

‘De horeca heeft al heel veel steun gekregen’

Lezersbrief

In Humo 4210 beklaagt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert de horecabazen: zij moeten hun personeel 0,4 procent opslag betalen bovenop de indexaanpassing. Die 0,4 procent is echter een maximum, en het is niet eens zeker dat iedereen die zal krijgen.

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen pleit geregeld voor nog meer steun van de overheid. Ze kunnen nochtans al flexibel personeel aanwerven en moeten minder sociale bijdragen betalen. Omgekeerd waren ze minder inschikkelijk: al in 2009 sloot de horeca een akkoord met de overheid over de witte kassa, maar die is pas in 2016 ingevoerd. De horeca eiste in 2009 wel meteen compensaties, en een jaar later kreeg ze een btw-verlaging van 21 naar 12 procent. In 2016 vroeg ze een verlaging van de sociale bijdragen en een flexibele tewerkstelling, en kreeg ze die ook.

Tijdens de coronacrisis lag de sector maanden stil, maar hij genoot wel federale en Vlaamse steunmaatregelen. Uitbaters kregen bij een verplichte sluiting een dubbele uitkering van 3.228,20 euro met en 2.583,38 euro zonder gezinslast, meer dan de werkloosheidsvergoedingen voor werknemers. Ook uitbaters die hun terras op 8 mei openden, kregen die uitkering nog. Wie zijn omzet met minstens 40 procent zag dalen, kreeg een uitkering van 1.614,10 euro of 1.291,69 euro, ook als zij of hun kinderen in quarantaine moesten. En dat voor een sector die weinig bijdroeg en bijdraagt aan de sociale zekerheid.

Hetzelfde kunnen we de grote marktspelers aanwrijven. Laat Matthias De Caluwe en Egbert Lachaert samen een hartstochtelijke oproep lanceren aan AB InBev: ‘Betaal eindelijk eens wat meer dan die 1 procent belastingen.’ Maar Open VLD bespaart bij voorkeur op het loon van werknemers.

Inge De Vriendt, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234