PARIS, FRANCE - JANUARY 01: Parisians eat on the terrace of a restaurant on New Year's Day on January 01, 2022 in Paris, France. France welcomes the New Year with surging COVID-19 cases and will see presidential elections in April as well as the current French president, Emmanuel Macron, taking over the presidency of the European Union. (Photo by Kiran Ridley/Getty Images) Beeld Getty Images
PARIS, FRANCE - JANUARY 01: Parisians eat on the terrace of a restaurant on New Year's Day on January 01, 2022 in Paris, France. France welcomes the New Year with surging COVID-19 cases and will see presidential elections in April as well as the current French president, Emmanuel Macron, taking over the presidency of the European Union. (Photo by Kiran Ridley/Getty Images)Beeld Getty Images

humoOpen Venster

‘De horeca moet een grote marge nemen om te kunnen overleven’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op de lezersbrief 'Dure horeca’ van Nicole Van Den Bosch in Humo 4276. Ik denk dat de dame nog nooit in een horecazaak gewerkt heeft, laat staan zo’n zaak heeft uitgebaat. Dat ze nergens een gerecht vindt ónder de 25 euro, lijkt me een fabeltje, tenzij ze enkel sterrenrestaurants opzoekt.

De vergelijking met Frankrijk gaat niet op. Het merendeel van de Franse restaurants teert op arbeiders die ’s middags snel een degelijke goedkope maaltijd willen, wij kennen dat fenomeen hier niet. De btw in Frankrijk is minder hoog, de lonen zijn er eveneens een stuk lager, de energie is er goedkoper en ga zo maar door… De horeca in ons land móét een marge van factor 2,7 á 3 hanteren, gewoon om te overleven.

Als klap op de vuurpijl schrijft de lezeres dat er 5 euro aangerekend wordt voor een glas wijn én berekent ze dat die fles dan 35 euro zal kosten. Neen, uit één fles haalt een respectabele zaak vijf glazen van 15 cl, wat neerkomt op 25 euro, zeer goedkoop dus. De aankoopprijs van die wijn bedraagt 8 euro, inclusief btw, accijnzen en transport, maar dát wordt vergeten.

Een goede raad: ga naar een discounter, neem iets uit de rekken en kook thuis op z’n Frans. Maar wie de kostenstructuur van de horeca niet kent, mag geen onzin vertellen.

Jan D’haeze, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234