null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘De huidige maatregelen nog lang handhaven of zelfs verstrengen is geen optie’

Lezersbrief

Zoals het er nu naar uitziet, met de stagnerende besmettingscurves en het huidige beleid, zullen we lang vastzitten in de uitzichtloze tunnel van de semilockdown. Het perspectief op versoepelingen in januari schuift onbereikbaar ver vooruit naarmate de curve afvlakt of zelfs zou stijgen. Men wil geen valse hoop geven, klinkt het dan, maar nu geeft men helemaal geen hoop. Waar gaan we de motivatie blijven halen wanneer er geen enkel uitzicht is op versoepelingen? En vooraleer de vaccins een invloed zullen hebben op de cijfers, zitten we al gauw een eind in de lente: daar mogen we nu nog niet op rekenen.

We moeten ons enkele vragen durven te stellen. ‘Het moet veilig zijn om te versoepelen.’ Maar wat is veilig? Zijn de streefcijfers voor de besmettingen van minister Vandenbroucke dan misschien te streng of gewoon onhaalbaar? Alle respect voor de virologen, maar zij hebben een tunnelvisie en zien enkel de koude cijfers. Die visie, overgenomen door de regering, is te eng. Wat met de mentale gezondheid? De huidige situatie is niet lang meer houdbaar en niet menselijk, vooral voor eenzame mensen.

Was een korte maar strengere lockdown misschien beter geweest? Er kan nu immers meer dan tijdens de vorige lockdown. Scholen blijven open, de grenzen blijven open, minder mensen werken thuis, en dan moeten we de feestdagen nog door. We zitten ook in een seizoen waarin het virus meer voet aan de grond heeft. Tenslotte zie ik overal rondom mij dat de regels niet te nauw worden genomen. Het verbaast me dan ook niet echt dat de cijfers beginnen te stagneren. Is het wel realistisch dat ze nog verder kunnen zakken, alles in acht genomen?

Wat met de afgevoerde coronabarometer? Nu is het een schakelaar. Zwart of wit. Iets meer nuance zou misschien toch handig zijn, en vooral motiverender.

De grootste twee problemen zijn dat de bestaande regels niet goed genoeg nageleefd worden en het feit dat de regering nu probeert overdreven streng te zijn. Die combinatie zorgt er voor dat we in een straatje zonder einde zitten. Mensen hebben dringend perspectief en motivatie nodig, en die zijn er momenteel niet. De regering moet binnenkort ook enige soepelheid aan de dag durven te leggen. Want de huidige maatregelen nog lang handhaven of zelfs weer verstrengen is geen optie. Ik vrees dat we dan afstevenen op een situatie waar er meer collateral damage zal zijn dan dat er slachtoffers door het virus zelf vallen.

Ten slotte, een tijdelijke versoepeling met kerst is volgens mij niet opportuun. Laten we nog even volhouden tot na de feestdagen. Maar dan moet er snel weer hoop komen.

P.C., Lier.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234