De laatste seizoenswerknemers verlaten Ischgl in Oostenrijk, één van de epicentra van corona in Europa. Ze hebben er tot eind april in quarantaine gezeten. Beeld AFP
De laatste seizoenswerknemers verlaten Ischgl in Oostenrijk, één van de epicentra van corona in Europa. Ze hebben er tot eind april in quarantaine gezeten.Beeld AFP

Open Venster

‘De inschattingsfouten hebben tot een perfecte storm geleid’

Redactie

Na de ‘Pano’-reportage over de aanpak van de coronacrisis is het duidelijk dat er een aantal inschattingsfouten zijn gemaakt, waardoor we nu tot het kransje Europese landen met de hoogste oversterfte behoren. We maken allemaal inschattingsfouten, maar zelden zijn de gevolgen zo dramatisch. Het is duidelijk dat de medische sector de mogelijke impact van het virus veel te lang onderschat heeft. Men heeft de waarschuwingssignalen die door een minderheid werden uitgestuurd, helaas straal genegeerd.

Na de krokusvakantie heeft men een gouden kans gemist om de skiërs en reizigers uit de risicogebieden twee weken in thuisquarantaine te plaatsen. Daardoor kreeg het coronavirus een vrijgeleide en kon het de kwetsbare woonzorgcentra inpalmen. Combineer dat met een gebrek aan testcapaciteit, foute en laattijdige testresultaten, een veel té strenge gevalsdefinitie (de criteria die bepalen wie getest mag worden) en een tekort aan contacttracers en je krijgt een dodelijke cocktail. Gelukkig konden we terugvallen op perfect uitgeruste ziekenhuizen en goed opgeleide en moedige medische zorgverleners. Vanaf 2 maart bleef ik maximaal in mijn kot omdat ik tot de groep met een hoog risicoprofiel behoor.

Vele kleintjes maken een groot en het geheel van deze inschattingsfouten heeft geleid tot de perfecte storm en het was helaas geen storm in een glas water. Ik wil allerminst bepaalde mensen met de vinger wijzen, maar we moeten leren uit de fouten, want de menselijke tol die we hebben betaald, is extreem hoog.

Graag wens ik mijn oprechte deelneming te betuigen aan alle slachtoffers van de coronapandemie.

Jo Maes, Bertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234