heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

columnHeleen Debruyne

‘De juiste pil vinden is maatwerk, vaak een lang en vermoeiend proces van trial-and-error’

Heleen Debruyne

‘Maar waarom dóén artsen dat?’ vraagt de tiener. Met een digitale klas vol 17-jarigen praat ik over porno, clichéseks en anticonceptie. We zijn bij de pil aanbeland. Na mijn rondvraag blijkt dat iedere tiener die aangeeft niet zwanger te willen worden, nog steeds standaard de pil voorgeschreven krijgt, zonder al te veel vragen. In het kader van het vermijden van tienerzwangerschappen is dat coulante voorschrijfgedrag toe te juichen.

Maar, had ik net gezegd, de pil is niet zo veilig als je zou denken. Bij vlekkeloos gebruik is hij voor 99 procent doeltreffend. Maar wie leeft vlekkeloos? Wie neemt de pil elke dag op precies hetzelfde tijdstip? Wie heeft nooit buikgriep of een kater, waardoor het pilletje samen met de rest van de maaginhoud in de toiletpot verdwijnt? Wie neemt nooit antibiotica, die de werking verminderen? Niemand. In het echte leven is de pil dan ook eerder voor 91 procent doeltreffend. ‘Dat heeft niemand me verteld,’ zei een meisje.

En er zijn ook bijwerkingen, ga ik verder. Lang niet iedereen heeft er last van, maar het is wel mogelijk. Een lager libido. Depressieve buien. Hoofdpijn. Onverklaarbare gewichtstoename. Een algemeen gevoel van lusteloosheid. Ze knikken, ze herkennen het of hebben erover gelezen op het internet. Maar ook dat heeft geen enkele arts verteld. De pil verdubbelt daarnaast het risico op trombose, al blijft dat risico erg beperkt. Er is een breed gamma aan pillen, met telkens een iets andere combinatie van hormonen. Wie risico op tromboses loopt, vermijdt beter bepaalde pillen. Andere hebben minder effect op het libido of het gewicht. En elk lichaam reageert anders.

De juiste pil vinden is maatwerk, vaak een lang en vermoeiend proces van trial-and-error. Dat weten de vele vrouwen die van de ene bijwerking naar de andere sukkelen. Ook de medische wetenschap weet dat. Met de regelmaat van een klok pikken de media het op – dit jaar nog verscheen ‘Je brein aan de pil’ van psychologe Sarah Hill, De Standaard belichtte onlangs het risico op tromboses. En toch. Als je niet gewapend met een stapel wetenschappelijke artikelen in het dokterskabinet verschijnt, krijg je veel te vaak zomaar de pil, zonder veel voorlichting, zonder informatie over niet-hormonale alternatieven zoals het koperspiraal.

‘Waarom dóén zoveel artsen dat?’ Ik ben vertwijfeld. Wat moet ik haar vertellen? Voor je het weet, zaai je twijfel over de wetenschap in het algemeen en heb je een antivaxertje gekweekt. ‘Dokters hebben vaak weinig tijd,’ zeg ik maar. ‘Ze schrijven standaard de pil voor omdat die meestal goed werkt en behoorlijk veilig is. Die bijwerkingen zijn voor hen een getal in de marge van een wetenschappelijke paper. Maar voor jou bepalen ze je levenskwaliteit.’

‘Wat moeten we dan doen?’ willen ze weten. Je goed inlezen, zeg ik. Veel vragen stellen. ‘Wij zijn nog maar tieners!’ zegt ze. En artsen zijn ook maar mensen, blijkbaar. Misschien was de pil zo belangrijk voor de bevrijding van de seksualiteit dat het moeilijk voor te stellen is dat anticonceptie zoveel beter kan.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234