Open Venster

‘De kandidaat-voorzitters voor Open VLD staan aan de kant van het grootkapitaal’

Redactie

Het interview in Humo 4159 met Egbert Lachaert en Bart Tommelein, kandidaat-partijvoorzitters voor Open VLD, bewijst nogmaals dat Open VLD een partij van en voor het grootkapitaal en de rijken is. Ik heb in deze coronaperiode veel mensen gezien die ‘creatief zijn, hard werken en ondernemend zijn’, maar de overgrote meerderheid moet dat doen voor een eerder bescheiden inkomen. En die mensen, die het land overeind gehouden hebben, zouden volgens deze twee heren nu ook nog een extra inspanning moeten doen om deze crisis te helpen betalen, terwijl aan miljonairs geen extra belasting, in verhouding met hun extravagant vermogen, opgelegd zou mogen worden. Hoe asociaal kan men zijn?

Hogere belastingen voor de rijken noemt Egbert Lachaert ‘communistisch’. Laat me opmerken dat in de VS in de jaren 50 en 60 van vorige eeuw, toen de economie op volle toeren draaide, het hoogste belastingtarief maar liefst 90 procent bedroeg. En het fabeltje dat mensen met zeer veel geld bij een hogere belasting dan andere oorden opzoeken, is ook al meermaals door de feiten weerlegd.

Egbert Lachaert ergert zich aan de vakbonden omdat die zich verzetten tegen voorstellen om tot een begrotingsevenwicht te komen op kap van de gewone man en vrouw. Gelukkig hebben we vakbonden die zich hiertegen verzetten, want als deze twee kandidaat-voorzitters hun zin zouden krijgen, worden de rijken nog veel rijker terwijl de gewone mensen de rekening kunnen betalen, zoals al enkele tientallen jaren in de VS, waar Warren Buffett, één van de rijkste mensen ter wereld, zelf zegt dat zijn secretaresse in verhouding meer belastingen moet betalen dan hijzelf.

Het is vooral een kwestie van krachtsverhoudingen tussen arbeid en kapitaal of superrijken er toe gedwongen kunnen worden om meer belastingen te betalen. Momenteel zijn die in het voordeel van het kapitaal, maar daarom is het meer dan ooit belangrijk om sterke en strijdbare vakbonden en linkse partijen te hebben, om een wereldwijde klassenstrijd te voeren zodat deze krachtsverhoudingen terug omgekeerd kunnen worden ten voordele van de werkende mensen, zoals dit ook in de periode na de Tweede Wereldoorlog het geval was. Uiteindelijk zullen we een keuze moeten maken: willen we een economie in dienst van de werkende klasse of een economie in dienst van een klein groepje steenrijke kapitaalbezitters? Welke keuze de twee kandidaat-voorzitters van Open VLD gemaakt hebben, blijkt zeer duidelijk in het Humo-interview.

Roger Liekens, Kessel-Lo.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234