François Devaux. Beeld Frederic Chambert / Panoramic/ Photonews
François Devaux.Beeld Frederic Chambert / Panoramic/ Photonews

Open Venster

‘De katholieke kerk gaat nog steeds te mild om met zedendelicten’

Lezersbrief

Het interview in Humo 4234 met François Devaux over (kinder)misbruik in de Franse kerk, en meer specifiek over hoe de kerk als machtsinstelling met zaken van machtsmisbruik is omgegaan en nog steeds omgaat, was zeer beklijvend.

Erg terecht wordt er in het interview gewezen op de rol van bisschoppen en kardinalen, die op de hoogte waren van misbruik maar niet ingrepen, onder andere uit angst om de kerk een negatief imago te bezorgen of om een collega geestelijke leider niet te willen schaden. Dat die overwegingen boven het welzijn van kinderen worden geplaatst, toont voor mij aan dat die bisschoppen de term ‘geestelijke leiders’ niet waard zijn. Meer nog, die geestelijken hebben zich schuldig gemaakt aan schuldig verzuim.

De katholieke kerk gaat nog steeds te mild om met zedendelicten en het laat na om cruciale hervormingen door te voeren, onder andere met betrekking tot het celibaat, hun visie op lgbt+-personen en de rol van de vrouw in de kerk. Dit toont voor mij ook aan dat de kerk als instelling de rol van spirituele, religieuze en ethische leider niet kan opnemen. Hierbij spreek ik me niet uit over geloof an sich.

Niet alleen de katholieke kerk, maar ook de Franse overheid laat steken vallen. De geestelijken die op de hoogte waren, lijken geen veroordeling te hebben gekregen voor schuldig verzuim. Pedofiliezaken werden verjaard verklaard en een erg lichte straf (drie jaar gevangenis) werd uitgesproken. De staat lijkt haar burgers op die manier niet te kunnen beschermen tegen een pedofiel die, zoals verklaard in het artikel, honderden slachtoffers heeft gemaakt. Hervormingen lijken mij noodzakelijk.

Joris Wagemakers, Elsene.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234