null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘De kleine man voelt zich in de steek gelaten door links’

Lezersbrief

Eén uitspraak over Molenbeek en het land staat in rep en roer, en dan vooral de zelfingenomen politieke, zogenaamd progressieve elite. Terechte kritiek werd als extreemrechtse stemmingmakerij geklasseerd.

Radicale moslims zetten vijf jaar geleden Molenbeek in negatieve zin op de wereldkaart, maar zij werden gezien als slachtoffer van sociale uitbuiting en ze wentelen zichzelf graag in een slachtofferrol. Racisme, voor de goede orde zeer verwerpelijk, werd als een drogreden voor hun daden beschouwd.

Werkloosheid mag op uitzichtloosheid wijzen, maar ondertussen raken al jaren honderdduizenden vacatures niet ingevuld. Chauffeurs, kelners en afwassers, fruitplukkers, bagagedragers, bouwvakkers: men zoekt overal werkkrachten.

En inderdaad is kennis van de taal cruciaal. Ooit zei iemand dat ouders van migranten meer betrokken moeten worden bij het onderwijs en opnieuw reageerden al de politiek correct denkenden en wereldvreemde zeurders als door een wesp gestoken. Nochtans is dat de essentie van het mislukte integratiebeleid.

De eerste generatie kwam in de koolmijnen en de staalindustrie werken en ze werden gastarbeiders genoemd, omdat men ervan uitging dat ze zouden terugkeren. Maar ze zijn gebleven en hebben nooit de kans gekregen om de taal te leren. Gevolg: ze hebben geen controle over hun zonen, ook door niet naar oudercontacten te gaan.

Ondertussen voelt de kleine man zich in de steek gelaten door links en zie je hen op extreemrechts stemmen, en dat zowat overal in het Westen. In Denemarken voeren ze nu een sociaal-economische politiek, gecombineerd met een strengere justitie en een degelijk vluchtelingenbeleid.

Rudy Haesendonckx, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234