brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘De klimaatverandering is een uitvinding van de linkse lobby, die wil dat niemand nog vlees eet of met de auto rijdt en dat Conner Rousseau een standbeeld krijgt’

Herman Brusselmans

Natuurlijk moet de zomer nog komen, is het niet in dit seizoen, dan wel in een ander seizoen. Net zo goed moeten de herfst, de winter, en de lente nog komen, telkens weer, zonder oponthoud, gestuurd door het lot, de datum en de stand der planeten. In sommige seizoenen regent het van hier tot ginder, in andere seizoenen is het droger dan in de preut van een aseksuele hoer. Wat kan het mij schelen dat het nat of droog is. Niets kan mij iets schelen. Ik zit in m’n donkere kamertje en luister zeven keer na elkaar naar ‘Estuary Bed’ van The Triffids, en wie dat niet één van de mooiste songs aller tijden vindt, die kan een klap tegen z’n kanis krijgen met de achterkant van een pannenkoek.

Ik ben een vreedzaam mens, maar ik hou niet van jullie. Dat zou ik beter wel doen, overal liefde rondsproeiend, zoveel liefde dat jullie tegen me schreeuwen: ‘Stop met die liefde, we worden er gek van.’ Daarna luister ik zeven keer na elkaar naar ‘The Seabirds’ van The Triffids, en wie dat niet één van de mooiste songs aller tijden vindt, die kan een schop tegen de hamstrings krijgen terwijl ik m’n caoutchouc laarzen draag. Af en toe brengt m’n vriendin een kopje koffie naar het donkere kamertje en leegt ze de asbak, en vertelt ze me het nieuwste nieuws: ‘De oorlog in Oekraïne is nog steeds bezig, baby, en mensen worden afgeslacht, en kinderen verzopen, en vrouwen verkracht, en huisdieren in het vuur gegooid, en de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov had een snottebel uit z’n neus hangen.’ Ik bedank m’n vriendin door haar voeten te kussen, en haar te verzekeren dat ik zonder haar de betekenis van de integrale leegte in mij zou voelen. ‘Tot straks,’ zegt m’n vriendin, en ze verlaat het kamertje, en ik luister zeven keer na elkaar naar ‘Stolen Property’ van The Triffids, en wie dat niet één van de mooiste songs aller tijden vindt, die moet Margriet Hermans beffen zonder een condoom om z’n tong.

Nergens is het geluid te horen van de kletterende regen. Omdat het droog is, en het blijft droog, en de droogte zal alle water in zich opzuigen, en op de televisie en in de krant zal men spreken over de klimaatverandering, maar dat is allemaal gezeik tegen de klippen op, want weet je wanneer er een klimaatverandering zou zijn? Als het vanaf vandaag tot de 26ste juni van het jaar 2089 min 40 graden is, en alle handschoenwinkels uitverkocht zijn. De klimaatverandering is een uitvinding van de linkse lobby, die wil dat niemand nog vlees eet, dat niemand nog met de auto rijdt en dat Conner Rousseau een standbeeld krijgt, waarop hij afgebeeld wordt in een rode zwembroek waarin achteraan een bruine streep zit. Het socialisme moet z’n gebreken onder ogen durven te zien. Als ik ooit nog ’ns een socialist in de verte zie naderen, zal ik drie straten omlopen. Maar de verte is te veraf voor mij, ik blijf liever in m’n kamertje zitten en luister zeven keer na elkaar naar ‘Wide Open Road’ van The Triffids, en wie dat niet één van de mooiste songs aller tijden vindt, die moet z’n kop onder het oppervlak van de aalput steken en zwaar inademen.

Ik rook een sigaret, ik denk de negentiende van de dag. De linkse lobby wil dat niemand nog rookt, maar ja, dan zitten de longkankerartsen zonder werk, en zullen ze ten prooi vallen aan de bedelstaf, en hurken ze in de Langemunt met voor zich een stuk karton waarop in wriemelende letters staat geschreven: ‘Ik ben een longkankerarts, help mij!’ Gelukkig is m’n vriendin daar weer en ze brengt me een kop soep alsmede twee boterhammen met gehakt, en qua nieuwste nieuws zegt ze: ‘De oorlog in Oekraïne is nog steeds bezig, baby, en in een dorpje ten oosten van Kiev zijn bij een vrouw alle vingers afgehakt, bij een man z’n snikkel en z’n testikels, en bij een kind z’n oren. En bij alle drie heeft een Rus de ogen eruit gefloept met een lepel. Niet triest zijn hoor, baby, de wereld is toch slechts een akelige plaats.’ Ik geef haar een kus op haar voorhoofd en ze zegt tot straks. Ik ben weer alleen in m’n donkere kamertje, en ik denk: is het dan zo erg om Margriet Hermans te beffen zonder condoom om je tong? Welnee, er zijn heel wat ergere dingen, bijvoorbeeld de totale verdergang van de droogte, die vandaag of morgen weliswaar onderbroken zal worden door de ultieme zondvloed, maar ja, tegen dan zijn bij ieder van ons de ogen eruit gefloept en de oren afgesneden, en we zien en horen niks meer, en ook de mooiste songs aller tijden zullen ons nooit meer op de terugweg helpen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234