Joris Van der Aa en Paul Vugts Beeld Wim Van Cappellen
Joris Van der Aa en Paul VugtsBeeld Wim Van Cappellen

humoOpen Venster

‘De legalisering van druggebruik is allesbehalve een onnozel voorstel. Het verdient op z’n minst een maatschappelijk debat’

Lezersbrief

Misdaadjournalisten Joris van der Aa en Paul Vugts kennen duidelijk het klappen van de zweep, zo blijkt uit het interview met hen in Humo 4277, maar van duurzame oplossingen voor de georganiseerde misdaad lijken ze minder op de hoogte. Het voorstel van Jinnih Beels, Antwerps schepen van Vooruit, om druggebruik te legaliseren doen ze af als onnozel, zonder ook maar één argument te geven. Dat het allesbehalve onnozel is, mag blijken de op YouTube beschikbare video ‘Moeten we drugs legaliseren?’ van Universiteit van Nederland. Daarin legt gedragswetenschapper Gjalt-Jorn Peters onder meer uit dat de legalisering van drugs tot gevolg zou hebben dat het gebruik toeneemt, maar de maatschappelijke nadelen (criminaliteit, bijvoorbeeld) zouden afnemen. De overheid zou er bovendien aan kunnen verdienen. Die afwegingen verdienen op z'n minst een maatschappelijk debat.

Ook het decriminaliseren van drugsgebruikers, zoals Portugal al tweeëntwintig jaar met (bescheiden) succes doet, lijken Van der Aa en Vughts niet te kennen.

Wat de journalisten wél goed gezien hebben, is dat criminelen beleggen in vastgoed en dat dat een probleem is. Dat het niet alleen corrupte ambtenaren zijn die zoiets mogelijk maken, lijkt niemand te beseffen. Het internationale monetaire systeem maakt het mee mogelijk: geld moet vrij kunnen stromen, zo luidt de stelling. Het zou geen kwaad kunnen om dat economische beginsel eens grondig en maatschappijbreed te evalueren.

Ten slotte heeft Joris van der Aa geen greintje kritiek op de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever. Ook niet wanneer Raf Liekens hem erop wijst dat de vorige coalitie, met de N-VA als grootste partij en Jan Jambon als minister van Binnenlandse Zaken, bespaard heeft op veiligheidsdiensten terwijl Jambons opvolgster Annelies Verlinden (CD&V) extra mensen in dienst neemt. Je zou van een journalist toch wat meer kritische zin verwachten.

Koen Develter, Roeselare

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234