null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘De meesten onder ons voelen wel degelijk wanneer ons verlangen de grenzen van een partner overschrijdt en zetten dan een stap terug’

In Humo en De Morgen bezong Delphine Lecompte de lof van de morsige en schimmige kant van de erotiek, van de ‘intrinsieke duisternis en de prachtige, verbijsterende complexiteit van de seksuele aantrekkingskracht’, van de ‘wrede, sluwe spelletjes’ die daarbij al eens worden gespeeld en vraagt ze begrip voor wie zich ooit verloor ‘in de wilde intense verering, de zalige verschroeiende devotie van een korzelig, onwillig liefdesobject’.

Het is een mooie en een belangrijke verdediging, maar het is wél bijzonder jammer dat ze die zo nadrukkelijk koppelt aan een apologie van Bart De Pauw. Daarbij heeft ze nauwelijks oog voor de ervaring van de vrouwen die door hem werden belaagd. Haar ‘respect voor de ‘slachtoffers’ van Bart De Pauw’ weegt niet op tegen de passages waar ze haar pijlen weliswaar richt op anderen, maar en passant de rol van machtsrelaties ter discussie stelt. Ze lijkt te insinueren dat het met wat meer weerbaarheid en relativeringsvermogen van die vrouwen niet zover had hoeven te komen.

Het is vooral jammer dat ze niet wat meer ruimte creëert voor wat er schuil kan gaan achter haar zin ‘Niemand die er het fijne van weet, behalve de participanten’. In deze zaak geeft een aantal van die participanten aan dat wat is gebeurd, niets te maken had met de ‘verbijsterende complexiteit van de seksuele aantrekkingskracht’ maar extreem stresserend, belastend en beangstigend was. Geweld, agressie of chantage zijn geen noodzakelijke voorwaarden voor zo’n situatie. De keuze waar we voor staan, is ook niet zwart-wit tussen hetzij kwezeligheid, rigiditeit en bekrompenheid in de erotiek, hetzij alleen reageren op gewelddadige ontsporingen. Soms gaat het in zo’n morsige zone grondig fout. En als dat gebeurt, moet er een aanspreekpunt zijn, moet er een manier zijn om wie over de schreef gaat en dat niet wil horen tot de orde te roepen. Net zomin als we terug willen naar een zwijgcultuur over de spannende kant van die morsigheid in de erotiek, willen we terug naar een zwijgcultuur over de kwalijke en bedreigende kant ervan.

In een weerwoord op de eerste reacties op haar schrijven steekt Delphine Lecompte de draak met ‘consent’, als zou dat ertoe leiden dat erotiek voortaan op een apothekersweegschaal wordt afgewogen. Voor Furia is instemming wel een cruciaal concept. Alle vrijheid bij consensuele seks en geflirt, maar als die instemming er niet is, dan temper je je verlangen. Dat heeft niets te maken met bekrompenheid, maar met empathie en generositeit. Er komen ook geen ondertekende contracten aan te pas. De meesten onder ons voelen wel degelijk wanneer ons verlangen de grenzen van een partner overschrijdt en zetten dan een stap terug.

Sommigen overschrijden steeds weer die grens, en we hebben als samenleving beslist om wie daar slachtoffer van is, de kans te geven om verhaal te zoeken. Niet noodzakelijk en niet in de eerste plaats via de rechtspraak trouwens. Dat het in deze zaak wél zover kwam, heeft Bart De Pauw minstens deels over zichzelf afgeroepen. De vrouwen die naar de vertrouwenspersoon van de VRT stapten, waren geen vragende partij om dit in het publieke domein te brengen. Ze wilden dat de overlast stopte, ze wilden een veiliger werkvloer, ze wilden vermijden dat nog vrouwen hetzelfde zouden meemaken. Zij hebben zware tijden meegemaakt.

Els Flour, bestuurslid Furia vzw, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234