null Beeld Reporters / DPA
Beeld Reporters / DPA

Open Venster

‘De mensen zijn niet gebaat met een brutoverhoging van hun loon of pensioen’

Lezersbrief

België kampt net als andere landen met een enorme inflatie. Er is een spiraal van prijsstijgingen en de spilindex wordt geregeld overschreden. De lonen, uitkeringen en pensioenen worden dan met 2 procent verhoogd . Maar hebben de mensen al even bekeken hoeveel er netto overblijft van iedere indexaanpassing met 2 procent? Antwoord: amper de helft.

Iedere verhoging wordt direct voor de helft wegbelast. In werkelijkheid is de verhoging dus amper 1 procent netto. Per 15 euro verhoging van uw pensioen stijgt de voorheffing met ongeveer 7,5 euro. Een indexaanpassing van 30 euro betekent 15 euro netto, een aanpassing van 45 euro betekent 22 euro netto, enzovoort. De mensen zijn niet gebaat met brutoverhogingen.

De hyperinflatie doet ook het spaargeld van de mensen verdampen en bovendien is de interest op spaargeld zo goed als 0 procent. Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, blijft koppig volhouden aan de 0 procent rente en treft daarmee alle spaarders.

Haar politiek is een steun aan de grote beleggers en aan alle landen die massaal schulden blijven opstapelen, zoals België. Die landen lenen in feite gratis en trekken zich niets aan van hun oplopende staatsschuld. Men vergeet wel dat die schuld ooit moet worden terugbetaald.

Paul Bauwens, Damme.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234