null Beeld Rolls-Royce
Beeld Rolls-Royce

Open Venster

‘De middenklasser heeft jammer genoeg geen miljoen euro op zijn 65ste’

Lezersbrief

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik de brief van Brecht Fevery in Humo 4180 las. Hij stelt dat elk gezin uit de middenklasse een vermogen van minstens 1 miljoen euro heeft of zou moeten hebben tegen het pensioen, wil het zijn huidige levensstandaard kunnen behouden. Om 1 miljoen euro bij elkaar te krijgen, over een loopbaan van 45 jaar, zou je maandelijks 1.851 euro moeten sparen (ik ga even voorbij aan renteaccumulatie, erfenissen en dergelijke: het is maar om een idee te geven). Inclusief of exclusief eigen woning: het zullen dan toch enkel de happy few zijn die zo’n bedrag bij elkaar gespaard krijgen, en zeker niet de modale Belg.

Vijf minuten googelen leert ons dat één op de zes Belgen in armoede leeft (die mensen kunnen amper overleven, laat staan sparen). Dat de gemiddelde voltijdse werknemer 3.500 euro bruto verdient, netto rond de 2.500 euro; niet echt een riant loon waarmee we dat spaarvarken van 1 miljoen gaan spekken. Dat de rijkste 10 procent van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) samen ongeveer 1.043 miljard euro bezit, wat 50 procent van het totale vermogen van alle burgers is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ja, het zou fijn zijn mochten we allemaal 1 miljoen hebben op de dag dat we 65 jaar worden, zodat we ons schamele pensioen kunnen aanvullen. Maar nee, de modale Belg, de middenklasser, zal dat jammer genoeg niet hebben.

Uit een studie van de Nationale bank naar de verdeling van het nettovermogen in België in 2017 (zie hier), blijkt dat slechts 10 procent van de Belgen aan die vermogensdrempel van 1 miljoen raakt (inclusief onroerende goederen!).

Dus, aan de briefschrijver: u behoort tot de 10 procent, de happy few, die met stellige zekerheid zijn bijdrage mag leveren (en die dat ook zonder een centje pijn kan). Ik hoop dat onze nieuwe regering er deze keer geen symbolische flutbijdrage van maakt (zoals de effectentaks vorige keer) en dat het substantieel is. Ik zou dat trouwens geen vermogensbelasting, maar solidariteitsbijdrage durven te noemen.

Paul De Bie, Edegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234