Open Venster

‘De natuur heeft ons niet nodig’

Ik ben benieuwd wat de filosofische bedenkingen van Etienne Vermeersch in verband met de coronapandemie geweest zouden zijn. Hij pleitte sedert lang voor een beheersing en inperking van de wereldbevolking. Die evolueerde van ongeveer 2,5 miljard mensen halfweg de vorige eeuw naar 7,8 miljard vandaag. De bevolkingsexplosie is onder meer en vooral een gevolg van de verbeterde gezondheidszorg en het perfectioneren van de medicatie en de geneeskunde. De levensverwachting is enorm gestegen, met de vele lasten en zorgen van dien.

Wij wonen op elkaar gepropt in torengebouwen in immer uitdijende grootsteden, overal worden meer en meer gronden ingenomen om op te bouwen, we komen in contact met mensen van over de hele wereld. Evenementen kunnen niet groot genoeg zijn en nemen waanzinnige proporties aan. De zogenoemde beschaafde wereld gaat respectloos om met de natuurlijke rijkdommen die in handen zijn van individuen en financiële of militaire groeperingen. Miljoenen tonnen afval moeten worden verwerkt of worden verspreid over de hele wereld. Het leefgebied van wilde dieren, natuurvolkeren en vegetatie wordt steeds kleiner, waardoor alle diversiteit in de natuur aan het verschrompelen is.

Wanneer grenzen worden overschreden, herstelt de natuur met haar ongekende kracht het verbroken evenwicht. De natuur, onze aarde, heeft de mens niet nodig. Integendeel, wij hebben de natuur nodig. Zonder respect voor onze aarde en wat ze ons biedt, kunnen wij niet verder. Deze evolutie brengt ons naar de afgrond. De wereld heeft nood aan een leiding die komaf maakt met alle overbodige behoeften en de respectloze behandeling van ons milieu. De mening en de inzichten van professor Vermeersch worden gemist en er is geen andere stem die dit wereldwijde probleem ter discussie brengt.

Luc De Keyzer, Oudenaarde.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234