null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘De Nederlanders vissen onze kusten kapot’

Lezersbrief

In plaats van te fulmineren over de visvangst in Indonesië, zou men beter eens de situatie voor onze kust bekijken (‘Wat is er mis met de vis?’, Humo 4212).

Ik vis recreatief met een bootje vanuit Blankenberge. De kusten van Noord-Frankrijk tot de wadden zijn zandkusten. Daar komen bijna een heel jaar door op verschillende tijdstippen allerlei soorten vis hun eitjes leggen. Nu, half juni, was het zeewater warm genoeg om tong aan te trekken. Onmiddellijk zijn de Nederlanders daar.

Non-stop, 24 per dag, zijn er tot tien boten de bodem aan het omploegen, van Oostende tot Knokke. Alle dagen tientallen keren. Ik heb vier dagen gevist en vijf tongen gevangen. Vroeger had ik op een goede dag twintig tongen. De korvissers halen makkelijk een paar ton per dag per schip. Laat men die vissers verder vis vangen zonder kuit te laten schieten, dan zal het niet lang meer duren. Zoals op zoet water is de paaitijd ‘gesloten tijd’.

De Nederlanders hebben de Belgische visquota overgekocht, alleen gaat een groot gedeelte van hun vangst naar Nederlandse vismarkten, en zolang ze hun quota niet in de Belgische vismijnen hebben geleverd, vissen ze alles kapot, net zoals ze aan de Nederlandse kusten gedaan hebben.

Onze politici zijn er in geslaagd om regeltjes te maken waar geen mens nog aan uit kan, en waar dus ook onnoemelijk veel achterpoortjes zijn. Vissen op de oceaanbodem? Als je aan de kust gaat pootjebaden, sta je in theorie ook op de bodem van de Noordzee.

Theo Beeldens, Schoten.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234