null Beeld Bernd von Jutrczenka/dpa
Beeld Bernd von Jutrczenka/dpa

Open Venster

‘De nieuwe wet geeft aan hoever Hongarije al is opgeschoven richting extreemrechtse dictatuur’

Lezersbrief

De Hongaarse autocraat Viktor Orbán gaat weer een stap verder door nog een aantal zaken toe te voegen aan zijn anti-lhbtiq+-wet, die aangeeft dat ouders het alleenrecht hebben op de seksuele opvoeding van Hongaarse kinderen. Als toevoeging wordt het verboden om binnen een straal van tweehonderd meter rondom kerken en scholen boeken te verkopen waarin een tekst voorkomt over homoseksualiteit, geslachtsverandering of ‘afwijking van de identiteit die overeenkomt met het geslacht bij geboorte’. Wat wordt zijn volgende toevoeging? Boekverbrandingen en uitwissen van de geschiedenis?

De veronderstelling dat ouders, en zeker de ouders van het oerconservatieve en diepgelovige platteland, beter geschikt zouden zijn om met hun kinderen te spreken over geaardheid, homoseksualiteit en transgenders dan de scholen, het onderwijzend personeel en pedagogen, wijst op de absurditeit van die wet. Dat heeft nog nooit gewerkt. Viktor Orbán geeft hiermee aan dat hij geen enkel vertrouwen heeft in het onderwijs en het onderwijzend personeel.

Het onderwijs is nochtans dé hoeksteen van de samenleving die de kinderen tot ontplooiing moet laten komen en klaarstomen voor het volwassen leven. Het onderwijzend personeel is ook het best geplaatst om de ouders op een pedagogisch verantwoorde manier in te lichten over de geaardheid van hun kinderen en al de problemen en consequenties die ermee verbonden zijn. Ook dat valt nu weg.

Kortom, die wet is niet alleen discriminerend, ze is pedagogisch ook totaal onverantwoord. Ik kan niet geloven dat de Hongaarse intelligentsia, de kinderpsychologen, de pedagogen en de seksuologen die wet goedkeuren. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat ze zich niet durven te roeren uit angst voor ontslag en represailles van Orbán en zijn extreemrechtse bende. Dat maakt het des te schrijnender en geeft aan hoever Hongarije al is opgeschoven naar een extreemrechtse dictatuur.

Guy Bervoets, Koersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234