Open Venster

De onvermijdelijke pandemie

De laatste decennia zijn er verschillende nieuwe infectieziekten opgedoken die allemaal te maken hadden met de menselijke invasie van de natuur, met de intensieve veehouderij en met onze hoge bevolkingsdichtheid. Tegelijk werden de handelscontacten en het toerisme geglobaliseerd. De meeste virologen hadden een pandemie zoals deze verwacht: het moest er ooit van komen. Al enkele jaren wordt ook gewaarschuwd voor antibioticaresistentie, omdat men teveel antibiotica toedient (of moet toedienen) in de veehouderij en omdat ook mensen teveel antibiotica gebruiken (vaak ook bij virale infecties). Als het zo doorgaat, verwacht men dat tientallen miljoenen mensen zullen sterven aan eenvoudige infecties die niet meer kunnen behandeld worden. We zijn met te veel mensen en hebben te veel gekweekte dieren, en beide zitten veel te dicht op elkaar.

De genetische blauwdruk van de menselijke soort is nog altijd die van een nomadische jager-verzamelaar die leefde in kleine stammen met een vijftigtal leden. Dat is trouwens de reden waarom men u adviseert om in beweging te blijven en dagelijks tot 10.000 voetstappen te zetten: dat is noodzakelijk om ons immuunsysteem te handhaven. Helaas hebben we ons omgeschoold tot sedentaire boeren en zitten we nu dagelijks meerdere uren te verslijten achter schermen die ons bijziend maken, terwijl we ons volproppen met veel te veel minderwaardig voedsel.

Deze virale pandemie is dus naar verwachting gearriveerd en virologen voorspellen dat er nog meerdere zullen komen. De resistentie tegen antibiotica ligt naar alle waarschijnlijkheid ook op schema: binnenkort krijgen we ook daar mee te maken. Maar het ergste moet nog komen. Door de snelle klimaatverandering zullen een reeks infectieziektes uit de warmere streken zich verspreiden over het noordelijke halfrond. Tegelijk zal de voedselproductie haperen. Ook zouden er uit de smeltende permafrost oeroude pathogenen, zowel virussen als bacteriën, kunnen tevoorschijn komen. Bijgevolg is het onvermijdelijk dat er in de loop van de komende decennia meer mensen zullen sterven dan er geboren worden, wat dan zou leiden tot een begin van een bevolkingsafname (tot nu toe was er enkel een daling in de toename van het aantal mensen), mogelijk een drastische. Misschien zullen de mensen dan ook minder geconcentreerd gaan samenwonen en misschien zal er ook minder vlees gegeten worden, maar dat is voorlopig nog niet het geval. Op dit ogenblik probeert men enkel om de geglobaliseerde vrije markt opnieuw aan te zwengelen. Wat we nu meemaken, is nog maar het begin.

Frank Duerinck, Aalst

Zelf een lezersbrief insturen? Gebruik ons formulier hieronder:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234