null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘De oorlogspartijen spelen met vuur: het is pure waanzin’

Lezersbrief

Met interesse heb ik in Humo 4258 het interview met Mieke Vogels gelezen. Ik dacht: eindelijk eens iemand die een kritische kijk heeft op wat zich in Oekraïne afspeelt, en de moed heeft om er openlijk voor uit te komen.

Deze oorlog had makkelijk vermeden kunnen worden met diplomatie. Diplomatie is een kwestie van geven en nemen, en niet :niets geven maar alles nemen. Zoals Mieke Vogels zegt: ‘Diplomatiek overleg is er zelfs niet geweest.’

Er werd onmiddellijk gedreigd met zware sancties. En Ursula Von der Leyen provoceerde de Russen door in Kiev demonstratief een map aan Zelenski te overhandigen met daarin de documenten om de aansluiting bij de NAVO aan te vragen.

Waarom hebben ze Poetin niet de garantie gegeven dat Oekraïne nooit lid zal worden van de NAVO, nadat die na de val van de Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het Oostblok dertien landen heeft opgeslokt? Nochtans was aan Gorbatsjov mondeling beloofd dat de NAVO niet zou uitbreiden.

Hopelijk is deze oorlog snel voorbij, en escaleert het niet naar een derde wereldoorlog. Maar ze spelen nog altijd met vuur door de wapenleveringen aan Oekraïne op te drijven, en ook de scheldpartijen en provocaties van Joe Biden houden niet op. Als de situatie zou escaleren, dan houd ik mijn hart vast, want het hoofdkwartier van de NAVO ligt niet in Amerika, maar in Brussel.

Ik heb de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en ben Amerika héél dankbaar dat ze ons zijn komen bevrijden van het nazisme, maar dat is dan ook het enige. Amerika wil overal ter wereld zijn wil opleggen en absoluut de sterkste wereldmacht blijven. Dat China hen dreigt voorbij te steken, is ook een doorn in hun oog. Het jaarlijkse budget voor het Amerikaanse leger bedraagt méér dan 600 miljard dollar, dat zegt al genoeg.

Onbegrijpelijk is ook het gedrag van president Zelenski. Hij spoort zijn bevolking aan om te strijden tot het uiterste, zelfs met jachtgeweren en zelfgemaakte molotovcocktails. Het is een gevecht van David tegen Goliath, en hij heeft geen schijn van kans om het conflict te winnen.

Gevolg: bombardementen, veel schade, doden en gewonden. En dan maar klagen en jammeren. Hij smeekt de NAVO om hulp en probeert hen bij die oorlog te betrekken. En hij blijft overtuigd van de overwinning. Pure waanzin!

Wat was de Belgische bevolking in 1940 blij dat koning Leopold III snel inzag dat tegen de overmacht van de Duitsers geen kruid gewassen was, en dat hij de handdoek in de ring wierp. Daardoor heeft hij veel mensenlevens gespaard, evenals schade aan steden en gebouwen. Mijn vader, die gemobiliseerd wa,s kwam na korte tijd levend en wel terug thuis,en velen met hem. Hij heeft daar wel kritiek op gekregen, maar dan van de politici die gevlucht waren naar Frankrijk en Engeland.

Voor alle duidelijkheid, ik ben géén communist of PVDA’er. Ik ben een gewone negentiger die nog een beetje kan nadenken. Het kan pretentieus klinken, maar ik wil eindigen met een uitspraak van Louis van Gaal: ‘Ben ik nu zo slim, of zijn jullie nu zo dom?’

T.F., Kapellen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234