null Beeld © Bente Stachowske / Greenpeace
Beeld © Bente Stachowske / Greenpeace

Open Venster

‘De overbevissing is al lang een probleem’

Lezersbrief

Naarmate de wereldbevolking angstwekkend snel toeneemt, zullen wij in toenemende mate aangewezen zijn op voedselvoorziening uit de zeeën en de oceanen. De gevaren die ons bedreigen, worden in het bijzonder leerzame artikel ‘Wat is er mis met de vis?’ in Humo 4212 zeer duidelijk op een rijtje gezet: zware metalen (kwik, lood, cadmium) die zich in de vis opstapelen (hoe hoger in de voedselketen, des te hoger de concentraties), de microplastics in vis, gesjoemel met gevangen vis (zoals ‘plofkabeljauw’), gesjoemel in restaurants (niet-duurzaam gevangen vis), verkeerde labeling in de vishandel, overmatig gebruik van bewaarmiddelen (zoals bij gepelde garnalen), verwoestende milieugevolgen van een vervuilde aquacultuur (tropische garnalen), de problematische zalmkweek, gebruik van chemische stoffen in tonijn, enzovoort.

De overbevissing van bedreigde bestanden is een al lang aanslepend probleem, en de quotaregeling blijkt geen oplossing te zijn. De paai- en broedplaatsen worden nauwelijks beschermd. Selectieve visserij wordt onvoldoende aangemoedigd, terwijl elektrische visserij weinig of niet wordt ontmoedigd.

Terecht wijst de journalist ook op het belang van de visserij voor vissersgemeenschappen in derdewereldlanden. Eén van de oorzaken van de migratiestromen naar Europa is de teloorgang van die lokale gemeenschappen. België heeft in de jaren 80 via het ABOS en de Zeevisserijdienst van het ministerie van Landbouw een pioniersrol gespeeld in de ontwikkeling van goed doordachte visserijprojecten voor een aantal van die landen, maar bij gebrek aan opvolging is dat stilgevallen.

De consument kan inderdaad zelf een deel van de oplossing zijn. Maar laten we niet uit het oog verliezen dat vis financieel nu al grotendeels onbereikbaar is voor de lagere inkomens, en door de toenemende schaarste is een verdere stijging van de visprijzen onvermijdelijk. Eveneens onvermijdelijk is dat de visserij steeds meer zal moeten instaan voor het aanvullen van voedseltekorten in de landbouwproductie.

Roger Jansoone, Ichtegem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234