null Beeld Geert De Rycke
Beeld Geert De Rycke

Open Venster

‘De pensioendienst vorderde het hele pensioenbedrag van mijn overleden moeder terug’

Lezersbrief

Mijn moeder genoot een maandelijks pensioen van 1.348 euro. Ze is overleden op 11 maart, en al op 17 maart vroeg de de federale overheidsdienst Pensioenen haar pensioen van de maand maart terug aan haar financiële instelling. De reden: het zou onterecht uitbetaald zijn. Als een weduwe sterft vóór de uitbetalingsdatum van haar pensioen, vordert de pensioendienst het volledige pensioen van de maand van het overlijden terug. Mijn moeder heeft één dag te weinig geleefd, want ze ontving haar pensioen telkens op de twaalfde dag van de maand.

Is dat wel rechtvaardig? De samenwonende huwelijkspartner heeft immers altijd recht op het pensioen van de maand van overlijden van de overleden partner, ongeacht de uitbetalingsdatum. Het zou veel eerlijker zijn als slechts een deel van het pensioen wordt teruggevorderd, rekening houdend met het aantal dagen dat de betrokkene die maand nog heeft geleefd. In het geval van mijn moeder zou dat een verschil van 478,33 euro betekend hebben. Voor veel nabestaanden is dat een wereld van verschil, zeker op een moment waarop je met de kosten rond een overlijden wordt geconfronteerd. Vreemd dat de politiek nog niet aan die aanpassing heeft gedacht, want zoveel groter zou het gat in de federale begroting er niet door worden.

Martine Van Bouwelen, Wetteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234