humoOpen Venster
‘De peperdure warmtepomp is de nieuwe heilige graal’
Dank voor het interview met energie-expert Willy Lievens, die als één van de weinigen een nuchtere kijk heeft op het hedendaagse energievraagstuk (‘Koken kost ons 70 euro per jaar, douchen 25 euro, daar kan geen enkele energieleverancier tegenop’, Humo 4294).
Het grenst aan de waanzin dat onze overheden erop aansturen om in de toekomst werkelijk alles te willen elektrificeren, van vrachtwagens op batterijen over de verwarming van onze huizen tot het dagelijkse kokkerellen. Efficiëntie is vaak het laatste van hun zorgen.
Met de invoering van de digitale meters zullen eigenaars van zonnepanelen bovendien niet alleen als consumenten, maar ook als producenten worden beschouwd. De netbeheerders zullen bepalen wanneer en tegen welke prijs ze hun elektriciteit mogen aanbieden op het net. Of die zogenaamde prosumenten goedkoper af zullen zijn, is nog maar de vraag.
Het kapitalisme bestaat bij de gratie van oneindige groei, en de komende decennia zal die via nieuwe technologieën aangezwengeld moeten worden. Nu is de peperdure warmtepomp de nieuwe heilige graal voor de verwarming van onze woningen. Zelf ben ik een overtuigde groene jongen, maar ik voel me allerminst schuldig als ik net zoals meneer Lievens op butaangas kook. Dat is de goedkoopste manier, en het gasverbruik (en dus ook de CO2-uitstoot) is minimaal.
Hoe krankzinnig is het dat we eerst gas van duizenden kilometers ver moeten importeren om op te stoken in gascentrales die elektriciteit produceren, en vervolgens die elektriciteit honderden kilometers transporteren om inductiekookplaten op te warmen? Van efficiëntie gesproken...
Mijn zuinige dieselwagen doe ik niet weg voor hij onherstelbaar defect is. Men spreekt altijd over duurzaamheid, maar om de vijf jaar veranderen van auto, is dát zo duurzaam? Het antwoord is: neen, maar het is natuurlijk wel goed voor de economie.
Ook ben ik het met Willy Lievens eens dat mensen meer kennis moet worden bijgebracht over energie in al haar aspecten, zoals ook financiële geletterdheid een verplicht vak zou moeten zijn in de scholen. Zo zullen we bewuster en zuiniger omgaan met energie. En uiteraard is het ook handig om de mooie praatjes van energieleveranciers en technologieyuppies door te kunnen prikken.
Davy Geysens, Landegem.
Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in: