null Beeld RV
Beeld RV

Open Venster

‘De psychiatrie wordt zwaar overschat en kost onze maatschappij handenvol geld’

De brief van Delphine Lecompte in Humo 4164 over de psychiatrie is erg herkenbaar voor mij. Als componist heb ik sedert 1999 een contract met Universal Music Publishing. Toen ik dat aan mijn psychiater vertelde, met de toelichting dat dat de grootste uitgeverij ter wereld is, kreeg ik prompt het etiket ‘megalomaan’ opgekleefd. Hij vroeg me niet om dat contract te zien, maar die vermelding staat wel nog altijd in mijn medisch dossier. Ze wordt nooit meer verwijderd, want dan moeten de psychiaters toegeven dat ze fout waren, en dan kan de rest ook onderuitgehaald worden.

Toen ik beweerde dat ik goed kon zingen, maar dat niet wilde bewijzen, werd ik als narcistisch beschouwd, terwijl ik sinds 1996 beroepshalve optreed. Oké, ik ben niet beroemd, maar ik werk veel achter de schermen in muziekstudio’s. Sindsdien draag ik ook het etiket ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Nu ik opnieuw in de muziekwereld werk, valt men in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel achterover, maar mijn medisch dossier is nooit aangepast.

Toen ik bij een opname niet in het potje wilde plassen, bleek het achteraf om een drugstest te gaan. De non-test werd beschouwd als ‘positief’ en in het dossier werd geschreven dat ik een cannabisverslaving had, en daardoor waarschijnlijk psychotisch was. Ik heb echter nooit drugs gebruikt.

Ik heb al die diagnoses ook pas ontdekt toen ik eens een attest onder omslag opende die de één of andere dienst had opgevraagd. Anders had ik het nooit geweten. Alle psychiaters van het OPZ in Geel volgden die diagnoses, maar toen ik eindelijk een externe psychiater kreeg toegewezen, besloot die na zes consulten in evenveel maanden dat er geen reden was om mij op te nemen of medicatie te geven.

Ik kan nooit bewijzen dat mijn bovenkamer normaal werkt, en zij kunnen nooit bewijzen dat er iets fout loopt, maar tegen hun verslagen kan ik niets beginnen. Toen ik me daar kwaad over maakte, bleek ik ‘emotioneel labiel’ te zijn. Ook daar konden ze medicatie voor geven...

De psychiatrie wordt zwaar overschat en kost onze maatschappij handenvol geld. De mensen die écht geholpen worden, zijn diegenen die sterk genoeg zijn om de medicatie te beperken. Maar veel mensen nemen om het even wat de dokters voorschrijven. Vaak loopt het dan mis.

Ik heb mijn leven terug in eigen handen, na jarenlang vechten. Ik ben ook al vier jaar vrij van medicatie. Mij werd gezegd dat ik nog zou smeken om weer mijn pillen te kunnen nemen: ik denk het niet!

Johan De Maeyer, Geel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234