ArcelorMittal Gent. Beeld BELGA
ArcelorMittal Gent.Beeld BELGA

Open Venster

‘De rijken, die de meeste uitstoot veroorzaken, kunnen rustig voortdoen’

Lezersbrief

In Humo 4211 noemt econoom Koen Schoors de circulaire economie, waarbij we grondstoffen niet uitputten maar afval opnieuw in de economie brengen, de toekomst. Het schoolvoorbeeld daarvan is volgens hem het project in de Gentse haven waarbij CO2 afgevangen wordt om er methanol van te maken. Daardoor zou de CO2-uitstoot van de Gentse haven met meer dan 100.000 ton verminderen. Niets is minder waar!

ArcelorMittal Gent stoot per jaar 9 miljoen ton CO2 uit, het equivalent van 4,5 miljoen auto’s die elk 15.000 kilometer per jaar rijden. Welnu, ArcelorMittal zal ongeveer 150.000 ton CO2 omzetten naar methanol. Maar de komende jaren willen ze de staalproductie opdrijven met 1 miljoen ton. De vermindering van de CO2-uitstoot per ton staal wordt volledig tenietgedaan en er zal zelfs veel hogere totale uitstoot zijn door de extra productie.

Verder in het interview pleiten Koen Schoors en collega Peter De Keyzer ervoor het vlees duurder te maken, een kilometerheffing in te voeren, enzovoort. De gewone werkman en werkvrouw zullen het geweten hebben. De rijken, die de meeste uitstoot veroorzaken, kunnen rustig voortdoen zonder files. De werkman of -vrouw zit op de fiets of staat aan de bushalte in weer en wind. Economen in dienst van de elite, ik heb het nooit anders geweten.

Peter Verniers, Desteldonk.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234