Open Venster

‘De school beschermt de gegevens van onze kinderen niet tegen Google’

Redactie

Graag wil ik uw aandacht vragen voor een dossier waar mijn inziens de privacy van ons kinderen in de scholen in het gedrang is. Scholen in Vlaanderen geven onrechtmatig en vaak onbewust persoonsgegevens (inclusief gevoelige persoonsgegevens!) van onze kinderen door aan bedrijven zoals Google, die die gegevens kunnen en mogen gebruiken om onze kinderen als commercieel doelwit te benaderen.

De strategieën die die bedrijven gebruiken om de schooldirecteuren zover te krijgen, zijn zeer inventief en sluw. Google doet dat onder andere door te goochelen met termen als kerndiensten en aanvullende diensten. Enkel voor de kerndiensten garandeert Google dat de persoonlijke gegevens van de kinderen beschermd zijn. De in de scholen veel gebruikte videostreamingdienst YouTube behoort echter NIET tot die kerndiensten. Het komt er de facto op neer dat scholen de persoonsgegevens van onze kinderen prijsgeven aan Google. Dat Google een op zijn minst dubieuze reputatie heeft op het gebied van privacy bescherming, hoef ik u niet te vertellen.

De school van mijn kinderen heeft nog steeds de aanvullende dienst YouTube van de Google Education Suite niet gedesactiveerd, ondanks het duidelijk advies van de data protection officer. Door de aanvullende diensten te activeren geeft de school expliciet de toestemming aan de firma Google onze kinderen te profileren en als commercieel doelwit te gebruiken.

Het is mijn sterke overtuiging dat het niet kan dat persoonsgegevens van onze kinderen onrechtmatig door de school worden doorgegeven aan firma’s zoals Google. Die firma heeft bovendien een zeer dubieuze reputatie en is reeds meerdere malen veroordeeld o.w.v privacy inbreuken.

Gegevens die worden doorgegeven en door deze firma kunnen bewaard en gebruikt worden voor commerciële doeleinden zijn, onder andere o.a. naam, voornaam, plaats (een school heeft immers een plaats), taal, leeftijdscategorie, opleidingsniveau, religieuze voorkeuren (door de keuze voor de levensbeschouwelijke vakken), IP-adres van de toestellen die gebruikt worden, video- en andere zoekgeschiedenissen... Dat een buitenlandse (in casu Amerikaanse) firma die gegevens commercieel en misschien ook wel voor andere doeleinden (horresco referens) kan gebruiken is volgens mij op geen enkele manier te rechtvaardigen.

Wim Waelput, Nieuwkerken-Waas.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234