null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘De schoolvakantie inkorten? Neen, dank je!’

Lezersbrief

‘Niemand heeft er deugd van’

Ik ben voor een kortere zomervakantie. Voor ouders en kinderen duurt de vakantie te lang. In een gemiddeld gezin moet je opvang regelen en dure kampen betalen. Vaak slaat de verveling toe en zitten ze aan hun schermpjes. Na negen weken zijn ze ook de leerstof vergeten en hebben ze achterstand opgelopen. Dan hebben we het nog niet over alle kinderen die opgroeien in moeilijke thuissituaties. Niemand heeft deugd van twee volle zomermaanden vakantie en geen school. Ann, Oostende.

Wat met ouders met co-ouderschap?

Gaan ze alle vonnissen ook gratis aanpassen? Meestal is dat in blokken van twee weken tijdens de zomer. Hoe gaan ze dat oplossen? Linda, Bree.

‘Korter is beter’

Ik ben er, als leerkracht in Brussel, van overtuigd dat een kortere zomervakantie beter is. De vakanties van één week tijdens het jaar zijn vrij kort. Daarin wil je vaak én je huis op orde krijgen, én vrienden zien, én rust nemen én al je achterstand op vlak van het werk inhalen. Dat is, zeker als je niet ieder jaar dezelfde opdracht hebt, vrij moeilijk. Bovendien zijn veel leerkrachten de eerste helft van de vakantie ziek. Ik ben ervan overtuigd dat mensen frisser voor de klas staan als ze ook écht vakantie kunnen hebben tijdens het jaar, want tijdens het weekend werken is dagelijkse kost. Leerkrachten die dat niet doen zijn de kleine minderheid. Daarnaast zijn alle argumenten voor leerlingen uiteraard ook belangrijk, maar daar gaat de meerderheid mee akkoord. Linde, Brussel.

‘Herstarten na 15 augustus’

Een kortere vakantie is zeker een goed idee. De zomervakantie zou beter beperkt blijven tot zes weken, en heropen de scholen dan na 15 augustus. Maak tegelijk de krokus- en de herfstvakantie langer. Annelies, Gent.

‘Meer afwezigen’

Laat de zomervakantie zoals ze is. Het zullen net diegenen zijn die extra les kunnen gebruiken, die anders afwezig zullen zijn. Kelly, Sint-Lievens-Houtem.

‘Er zullen nog meer leerkrachten afhaken’

Negen weken hebben leerkrachten echt wel nodig. Twee mag je er al van aftrekken omdat ze allerlei dingen doen op school: inschrijvingen, onderhoud van de speelplaats, tot schilderen toe. En dan nog de voorbereiding van het nieuwe schooljaar! Het zal voor leerkrachten een omgekeerd effect hebben en er nog meer doen afhaken. En wat doen leerlingen met twee weken vakantie in november en februari? Inderdaad, in de regen en de kou achter schermpjes zitten… De Baets, Lint.

‘Beter voor iedereen’

Ik ben ervan overtuigd dat een korte zomervakantie (en dus wat meer rustperiodes in het jaar) een goede zaak is voor iedereen. Een zomervakantie van negen weken is lang, waardoor je veel vergeet van het voorbije jaar en gewoon voor een lange tijd niet leert, niet groeit. Ook is het veel aangenamer om in het schooljaar iets meer vakantie te hebben, zodat de batterijen wat meer kunnen worden opgeladen. Lars, Leuven.

‘Op reis gaan zal duurder worden’

Een kortere zomervakantie heeft volgens mij geen enkele meerwaarde. Laat de kinderen toch gewoon hun vakantie, waarin ze kunnen ravotten, kampen volgen, genieten van het mooie weer. Met een extra week herfst- en krokusvakantie maak je niemand gelukkig, ook de werkende mens niet. En anders zal op reis gaan in de zomer nog duurder worden, want iedereen wil in een kortere periode weg. Ik zie echt geen enkel positief punt voor een kortere zomervakantie en nee, ik ben geen leerkracht. Davy Vandille.

‘Meer kans op mooi weer’

Zeker niet alle leerkrachten houden halsstarrig vast aan negen weken vakantie (en neen, ik sta zelf niet in het onderwijs). Aanzet voor de openingsdiscussie was toch vooral een tegemoetkoming aan ouders met een opvangprobleem. Voor velen blijkt negen weken te lang om te overbruggen. Maar als mama van twee lagereschoolkinderen heb ik toch liever negen weken zomervakantie. Hoe dan ook is het in de zomer eenvoudiger voor kinderen om te ravotten wanneer er meer kans is op mooi weer. Hoe ga je ze binnen bezighouden tijdens een regenachtige herfstvakantie? De vakantie inkorten? Neen, dank je! Sofie, Mol.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234