null Beeld BELGA INTERNAL
Beeld BELGA INTERNAL

Open Venster

‘De Universiteit Gent heeft de start in coronatijden compleet gemist’

Lezersbrief

Ik zou graag mijn ongenoegen uiten over het onthaal van de eerstejaarsstudenten aan de Universiteit Gent. Mijn zoon had zin om erin te vliegen. Hij was een erg goede student in het secundair, gedisciplineerd, een plantrekker, nooit problemen gehad.

We hadden bij de online inschrijving aan de Universiteit Gent minstens een uitgebreide mail terug verwacht, met uitleg over de verschillende digitale platformen zoals Oasis, Athena, Ufora... Waar vind je wat? Hoe stel je je mail in? Geen uitleg zien passeren. Maar misschien zou die uitleg op de onthaaldag gegeven worden … Niet dus, evenveel vraagtekens als ervoor.

Dan maar te rade gaan bij medestudenten, die alle info kregen van oudere broers of zussen die ook in Gent studeren. Zij wisten in geen honderd jaar in welke groep ze zaten (waar vind je dat?), of ze online of in de aula verwacht werden, of in welke aula. En waar stond de link om de les online te kunnen volgen?

Van een goede start was geen sprake. In een les aankomen en de software niet hebben, die moest gedownload zijn. Driekwart van de studenten wist dat niet, luistert dus maar half en kan de prof niet volgen, die daar geen rekening mee houdt.

Beste Universiteit Gent, ik had meer van jullie verwacht. Onderschat de impact niet van een slechte start: dat geeft geen goed gevoel, al waren de intenties optimaal. Dat voelt nu al een beetje aan als ‘falen’, als ‘niet slagen’, als ‘niet goed genoeg zijn’ voor de opleiding…

Ik stuur dit mailtje omdat het verhaal van mijn zoon het verhaal is van héél veel van zijn medestudenten. Ik sta zelf in het onderwijs en heb wél een visie over hoe je nieuwe mensen correct kunt onthalen, zodat ze de sprong naar de universiteit kunnen maken. Hun handje hoef je niet meer vast te houden, maar het zou wel zo correct geweest zijn als er in de jungle van platformen en info enkele wegwijzers gestaan zouden hebben. Ondertussen werd jullie website wat aangepast, maar dat was beter vóór de aanvang van het academiejaar gebeurd.

Heel wat van mijn studenten kiezen volgend jaar voor de Universiteit Gent. Hopelijk wordt rekening gehouden met mijn mailtje en maken die nieuwelingen wel een vliegende start.

Ann De Witte, Oudenburg.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234